Megfékeznék a sokat pazarló vendégeket

„Csak tegnap 72 kg étel ment a kukába, kérjük segítse, hogy ez a szám egyre kisebb legyen” – hirdette egy tábla egy szálloda éttermének bejáratánál. A szám minden nap változik, az aktuális adat szerint. Aki járt már szállodában, az tudja, hogy a vendégek töménytelen mennyiségű ételt hagynak az asztalon, nagyban megy a pazarlás.

shutterstock.com

„Csak tegnap 72 kg étel ment a kukába, kérjük segítse, hogy ez a szám egyre kisebb legyen” – hirdette egy tábla egy szálloda éttermének bejáratánál. A szám minden nap változik, az aktuális adat szerint. Aki járt már szállodában, az tudja, hogy a vendégek töménytelen mennyiségű ételt hagynak az asztalon, nagyban megy a pazarlás. Ehhez nem is kell az all inclusive ellátás, elég megfigyelni a sima, vagy az üzleti hotelek éttermét a reggelizés közben. Szintén hatalmas mennyiségű ételt kell kidobni – ahogy az idézett tábla is jelezte. Valamiért sokan úgy gondolják, hogy ha az étel ingyen van (vagyis a svédasztalos megoldás ezt sugallja, még akkor is, ha azért már a vendég fizetett), akkor nemcsak sokat lehet enni, de büntetlenül pazarolni is lehet. Ez valóban így is van, hiszen sehol se szólnak a vendégnek, ha sokat pazarol, inkább a fent említett megoldással igyekeznek elérni azt, hogy akik eddig sem hagytak sok ételt maguk után, azok erre még jobban odafigyeljenek, míg azok, akik a pazarlást legalább egy kis lelkiismeret-furdalása legyen a sokat pazarló vendégnek. Bár a pazarlás ellen egyre több cég is elkezdett harcolni, különböző motivációs elemekkel próbálják meg rávenni az utasokat, vendégeket, hogy fogyasszanak bátran, de ha lehet, a tányért üresen hagyják az asztalon, azon ne legyen maradék.

A szállodák mellett a légitársaságok is egyre gyakrabban jelentik be, hogy csökkentenék a kidobásra ítélt maradékot, ezért a fedélzeti ellátásban elképzelhető, hogy hamarosan változás következik be. Ilyen lehet az, amikor a fuvarozók már a járat előtt felkínálják a választékot, így előre tudni lehet, mennyi csirke, marha, hal, tészta fog fogyni, így nem lesz (annyi) maradék, ezzel is csökkentve az kidobott ételek mennyiségét. Egy másik módszer, amelyet már most is egyre több légitársaság alkalmaz, hogy egyszerűen spórolás címén megszünteti az ingyenes fedélzeti ellátást. Bármit is tesznek a szállodaláncok, légitársaságok, szolgáltatók, a pazarlás csak akkor fog csökkenni, ha ebben az utasok is partnerek lesznek. A bevezetőben említett tábla pedig ha másra nem is, arra mindenképpen jó, hogy felelőséget érezve jobban odafigyelünk a környezetünkre, és minimalizáljuk a pazarlást.