Mit tehetünk a poggyászfosztogatók ellen?

Az utóbbi napokban a magyarországi sajtó a budapesti repülőtéren elharapózó poggyászfosztogatásoktól volt hangos. De hogyan kerülhetjük el, hogy leszállás után a mi csomagunkból is hiányozzon valami, vannak-e tuti tippek?

Fotó: shutterstock.com

Az utóbbi napokban a magyarországi sajtó a budapesti repülőtéren elharapózó poggyászfosztogatásoktól volt hangos. De hogyan kerülhetjük el, hogy leszállás után a mi csomagunkból is hiányozzon valami, vannak-e tuti tippek?

A botrányt a budapesti koreai nagykövetség indította azzal, hogy több koreai utas jelezte, több tárgy és készpénz tűnt el a csomagjukból, ezért a nagykövetség figyelmeztetést tett közzé a Facebook-oldalán, hogy figyeljenek az utasok, mert a budapesti repülőtéren nagyon elharapózott a poggyászfosztogatás. Majd több utas is jelezte, hogy kinyitották a feladott poggyászát, számos utas pedig arról számolt be, hogy a csomagból eltűntek értékes tárgyak, ékszerek, ajándékok. Egy utas pedig azt jelezte, hogy a reggeli gép érkezése után több mint 50 percet kellett várni arra, amíg megjelentek a szalagon a csomagok, pedig akkor csak egy gép érkezett, és „természetesen” nem hiába kellett várni, a számzáras csomag fel volt nyitva… Végül Babos Tímea posztja tetézte a botrányt, a teniszezőnőnek az aranylánca is eltűnt. Ekkor már a rendőrség is lépett, és napokon belül elő is került Babos ékszere. A botrány rávilágít arra, hogy az utasok mennyire esélytelenek a poggyászfosztogatásokkal szemben, és mint a cikkekből kiderült, erre egy egész ipar épült ki, számos család megélhetését biztosítja az ellopott tárgyak értékesítése.

Az utasok az ilyen eseteket nem tudják meggátolni, legfeljebb csak csökkenteni lehet annak esélyét, hogy a célállomásra vagy haza érkezve döbbenjünk rá, hogy illetéktelenek kifosztották a csomagunkat, eltűntek az értékes ajándékok, ékszerek stb. Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy a feladott csomagba ne tegyünk semmi olyat, ami értékes. Ezekre utaznak ugyanis a reptéri szarkák, a légitársaságok szabályzata pedig kizárja ezeket a fuvarozásból, azaz ha eltűnik valami, akkor nem számíthatunk kártérítésre. Tehát a feladott csomagba soha ne tegyünk ékszereket, készpénzt, bankkártyát, elektronikai eszközt (laptop, fényképezőgép, mobiltelefon stb.), parfümöt, cigarettát, drága vagy különleges alkoholos italt.

A reptéri szarkák általában akkor fosztogatnak, amikor a gép hasába pakolják a csomagokat, itt ugyanis csak elvétve van kamera, így ez a „legjobb” alkalom arra, hogy megdézsmálják a csomagokat. Éppen ezért arra is kell figyelni, hogy a kézicsomagba mit pakolunk – a légitársaságok ugyanis sokszor a kapu előtt veszik el az utasoktól a nagyobb kézicsomagot, hogy azt áthelyezzék a gép hasába. Éppen ezért fontos figyelni arra, hogy ha nagyobb a kézipoggyászunk, akkor abba is csak olyan dolgokat pakoljunk, ami nem értékes, hiszen ha elveszik, akkor azt is megdézsmálhatják.

Azaz ha nagyobb kézicsomagunk van, abba is csak olyan személyes dolgokat tegyünk (ruházat, alsó, cipő stb.), amitől nem kapnak vérszemet a rakodók. Ha a lehető legnagyobb biztonságban akarjuk tudni a csomagunkat, akkor érdemes fóliával biztonságossá tenni, otthon vagy a repülőtéren, hiszen az ilyen becsomagolt poggyászokat a legritkább esetben fosztják ki, de ez a módszer arra is jó, hogy ha sérül a csomagolás, akkor azonnal tudjuk, hogy illetéktelenek belenyúltak.

Ha azt tapasztaljuk, hogy valami hiányzik a csomagból, akkor erről minden esetben még a repülőtéren vetessünk fel jegyzőkönyvet, erre ugyanis szükség lesz a későbbi reklamációk intézéséhez.