Utazást ajándékba? Erre figyeljünk

Akár a közelgő karácsonyi ünnepek, akár születésnap alkalmából szeretnénk megajándékozni szeretteinket, egy utazási meglepetés mindig nagyszerű meglepetés. Ám ha ilyet veszünk, akkor van néhány fontos szabály, szempont, amire mindenképpen érdemes figyelni.

Fotolia.com

Akár a közelgő karácsonyi ünnepek, akár születésnap alkalmából szeretnénk megajándékozni szeretteinket, egy utazási meglepetés mindig nagyszerű meglepetés. Ám ha ilyet veszünk, akkor van néhány fontos szabály, szempont, amire mindenképpen érdemes figyelni.

 

Wellness

Nagyon népszerűek a wellnessutalványok, két-három éjszakás időtartamra. Ezek beszerzése a legegyszerűbb, foglalhatunk közvetlenül a kiszemelt szálloda oldalán, kuponos oldalakon vagy egyéb utazós portálon. Itt csak arra kell figyelni, hogy a lehető leghosszabb legyen a beválthatósági időszak, hogy a megajándékozottnak legyen ideje kihasználni azt.

Szállás

Hasonlóan a wellnessutalványokhoz ez sem bonyolult, itt is foglalhatunk utalványt, vagy konkrét dátumra szállást. Ez utóbbinál fontos előtte érdeklődni a szállodánál, hogy ha a megajándékozottnak nem felel meg a kiszemelt dátum, akkor van-e lehetőség azt módosítani, ennek van-e felára. Csak olyan szállodai szobát foglaljunk, amely megadja ezt a rugalmasságot, hogy adott esetben módosítható legyen az utazás időpontja.

Utazási utalvány

Ez is nagyszerű ajándék, ezt általábban utazási portálok, utazási irodák kínálják, egy bizonyos keretösszegig ebből repülőjegyet, szállást foglalhat a megajándékozott az adott oldalon, ez lehet szállás, repülőjegy, vagy akár csomagajánlat is. Itt is elsősorban a rugalmasságra kell figyelni, illetve az utalvány beválthatóságának hosszára.

Repülőjegy

Ez az egyik legizgalmasabb ajándék, ám itt van a legtöbb buktató is. A hagyományos légitársaságok nem kínálnak utalványokat, így csak konkrét repülőjegyet tudunk vásárolni, pontos útvonalra, konkrét dátumokra. Éppen ezért ezt csak akkor érdemes lefoglalni, ha biztosak vagyunk benne, hogy a megajándékozott tud akkor és oda utazni, mert módosításra általában nincs, vagy csak felár ellenében van lehetőség. Néhány fapados légitársaság lehetővé teszi, hogy a felhasználói egyenleget feltöltsük egy kerettel, amelyet később repülőjegyre válthat a megajándékozott, ez is egy lehetőség lehet.

Figyeljünk a névre!

Mindegyik esetben, de különösen a repülőjegyeknél nagyon fi gyeljünk arra, hogy a nevet pontosan, úgy adjuk meg, ahogy az az útlevélben szerepel, mivel a légitársaságok többsége nem teszi lehetővé a névmódosítást, vagy ha mégis, akkor csak magas felár ellenében. Általános szabály, hogy csak hárombetűnyi eltérést engedélyeznek, és azt is csak akkor, ha az érdemben nem módosítja a nevet. Például ha valakinek az útlevelében László van, akkor nem használható a Ladislav név, mert így a check-innél vissza fogják utasítani a beszállítást. Ha valakinek három neve van, és ez szerepel az útlevélben, akkor a foglalásba is így kell beírni a nevet. Az utazás mindig jó, ha kapjuk, de még jobb, ha adjuk, hiszen egy olyan élménnyel ajándékozzuk meg szeretteinket, amely egy életre szól. S ha még együtt is utazunk, akkor még felejthetetlenebb lesz a születésnapi, karácsonyi ajándék.