Jár-e kártérítés a Ryanair utasainak?

Pozsonyból és Budapestről 28 járatot érint a Ryanair törlése. Az ír fapados a napokban jelentette be, hogy október végéig napi 40–50, összesen csaknem 2000 járata nem üzemel, az okot pedig munkaszervezéssel indokolták.

SITA

Pozsonyból és Budapestről 28 járatot érint a Ryanair törlése. Az ír fapados a napokban jelentette be, hogy október végéig napi 40–50, összesen csaknem 2000 járata nem üzemel, az okot pedig munkaszervezéssel indokolták.

A törölt járatok teljes listája itt található.

Sajtóhírek szerint a nyári főszezon idején a személyzet nem vehette ki a szabadságát, ezért most nem tudják biztosítani a gépek üzemelését. Ide tartozik, hogy az ír fapadosnál az elmúlt hónapokban több mint száz pilóta mondott fel, és távozott az egyik konkurens céghez, a Norvegianhoz. Mit tehetnek az utasok, milyen jogai vannak járattörlések esetén, mikor jár, és mikor nem jár kártérítés? Mivel ez esetben nem rendkívüli körülmény okozza a tömeges járattörlést, ezért a légitársaság nemcsak az asszisztenciaszolgáltatást köteles biztosítani, de bizonyos esetben kártérítési kötelessége is van.

Ingyenes átfoglalás

A Ryanair tájékoztatása szerint mindenkit értesített, akit érint a járattörlés. Az utasok a fapados weboldalán tudnak egy másik, üzemelő járatra átfoglalni, ez esetben az uniós szabály értelmében ezért a változtatásért a légitársaság nem kérhet pénzt, azaz ingyenesen cserélhető a járat. Ám a fapadosokra jellemző, hogy gyakran csak napi egy, vagy még ennél is kevesebb (heti kettő, három) járatot üzemeltetnek az adott célállomásra, azaz előfordulhat, hogy egy hétvégi kirándulás nem vasárnap, de csak szerdán érne véget. Mivel a Ryanair csak saját járataira biztosít átfoglalási lehetőséget, ezért az üzemelő járatokon nagyon kevés a szabad hely, így érdemes a lehető leggyorsabban megpróbálni az átfoglalást. Ha erre az utas nem tart igény, akkor viszszakérheti a jegy teljes árát, azaz minden olyan kiadást is, amelyet a jegyhez vásárolt (feladható pogygyász díja, extra lábtér díja, biztosítás díja, elsőbbségi beszállítás stb.).

Szállás, étkezések

Az utasoknak minden esetben jár az úgynevezett asszisztenciaszolgáltatás, azaz a légitársaság köteles megtéríteni az utasok kiadásait, konkrétan a törléssel összefüggő esetleges szállásköltséget, az étkezések árát, a taxi árát (a repülőtérről a szállodába és vissza). Ezért akit érint a járattörlés, és ilyen kiadásai vannak, az mindenképpen őrizze meg a számlákat, és azt hazatérés után küldje el a légitársaságnak, hogy térítsék meg. Nyilván figyelni kell arra, hogy az észszerűség határain belül legyenek ezek, ne ebédeljünk luxusétteremben, és a luxushoteleket is érdemes kerülni, mivel általában a fuvarozók csak legfeljebb éjszakánként és személyenként 100 euróig fizetik ki ezeket a kiadásokat.

Kártérítés

Az uniós szabály értelmében a légitársaság köteles értesíteni az utasokat a járattörlésről, valamint felkínálni számukra egy alternatív eljutási lehetőséget, de nem mindegy, ezt mikor teszi meg. Ha a szabályban megadott határidőn túl, akkor nemcsak a kiadásokat kell megfizetnie, de kártérítést is, ami 1500 km-ig 250 euró utasonként, ezen felül pedig 400 euró (van egy 600 eurós tétel is, amely a 3500 km-nél hosszabb utakra vonatkozik, ám ez most a Ryanairt nem érinti, mivel jellemzően csak Európán belül repülnek). A mostani járattörlési listán szereplő útvonalaknál ez minden esetben 250 euró, mivel mindegyik célállomás közelebb van, mint 1500 km. A szabály szerint, ha 15 nappal az indulás előtt értesítik az utast, akkor nincs kártérítési kötelezettség. Ha 14 nap és 7 nap közötti időintervallumban értesítik az utast, akkor már fizetni kell, ez alól csak akkor mentesül a légitársaság, ha az új, alternatív járat indulása legfeljebb két órával korábbi az eredetinél, az érkezési idő pedig nem lehet négy óránál később, mint ami a foglalásban szerepel. Ha az indulás előtt hét vagy kevesebb nappal kapta meg az értesítést az utas, akkor pedig csak akkor nem jár számára kártérítés, ha az új járat legfeljebb egy órával korábban indul, az érkezés pedig nem lehet két óránál később. Mivel a Ryanair csak a saját járataira foglal át, és jellemzően csak napi egy, vagy kettő járata van az adott célállomásra, így szinte kizárt, hogy talál helyet olyan gépen, amely ezt a feltételt teljesíti, azaz az utasok számíthatnak a kártérítésre. Előfordulhat azonban, hogy a légitársaság ezt az igényt elutasítja, rendkívüli helyzetre hivatkozva, ám mivel ez egyértelműen kereskedelmi törlés, ezért érdemes kitartani, ha pedig ez nem megy, akkor egy olyan céget megbízni a behajtással, amely akár bíróságra is viszi az ügyet (számos ilyen van, jellemzően 20–30 százalékos sikerdíjért intézik az ügyeket).