Vízum nélkül utazhatunk Katarba

Katar feloldotta a vízumkényszert a szlovákiai és a magyarországi turisták számára. Bár eddig is könnyített volt a belépés, ám ehhez 25 eurós vízumdíjat kellett fizetni, most ez megszűnik, így aki Dohán át utazik, az szervezhet egy plusz megállót Katar fővárosában.

Wikimedia

Katar feloldotta a vízumkényszert a szlovákiai és a magyarországi turisták számára. Bár eddig is könnyített volt a belépés, ám ehhez 25 eurós vízumdíjat kellett fizetni, most ez megszűnik, így aki Dohán át utazik, az szervezhet egy plusz megállót Katar fővárosában.

Katar szerdán eltörölte a vízumkényszert 80 ország - közöttük Szlovákia és Magyarország - állampolgárai számára, hogy így serkentse az országba irányuló idegenforgalmat és légiközlekedést.

Olvassa el helyszíni beszámolónkat Dohából.

A döntést a terrorizmus állítólagos támogatásának vádja miatt a szomszédjai által elszigetelt ország belügyminisztériuma vezetőinek sajtótájékoztatóján jelentették be.  A saktóértekezleten részt vett  a Qatar Airways katari légitársaság főnöke, Akbar al-Bakern és az idegenforgalmi hivatal vezető képviselője, Haszan al-Ibrahim is, aki hangsúlyozta, hogy a bejelentett vízummentesség a külföldi látogatók számára "a térség legnyitottabb országává teszi Katart" .

A bevásárló- és üdülőközpontokban gazdag Dubajtól eltérően Katar nem számít első számú turisztikai célállomásnak.

 Az Arab( Perzsa)-öböl menti országok általában vízumkényszert írnak elő a külföldiek számára, a beutazási engedélyt megszorító feltételekkel adják ki.

Az érintett 80 ország állampolgárai számára elegendő lesz az érvényes útlevél felmutatása - közölte Mohamed Rasid el-Mazrávi, a belügyminisztérium egyik vezetője. Az új vízum(mentes)rendszer a azonnal hatállyal lép életbe.

A harminchárom ország - közöttük Szlovákia és Magyarország és több más közép- és kelet-európai állam - állampolgárai 180 napot tartózkodhatnak Katarban vízum nélkül, míg a 47 többi ország - közöttük Oroszország, Ukrajna, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és több dél-amerikai állam - polgárai 30 napot tölthetnek belépési engedély nélkül az arab országban, a tartózkodás időtartamát legfeljebb egy alkalommal lehet meghosszabbítani.

Mazrávi elmondta, hogy a kiválasztásban elsősorban két kritérium játszott szerepet: egyrészt a biztonsági, másrészt a gazdasági.

Baker elmondta, hogy a Qatar Airways az intézkedést kihasználva 62 új célállomásra indít idén járatokat.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Bahreinnel. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolnak. Katar elutasította a vádakat.