Többet használjuk a telefont a nyaraláson

Nagyon megugrott a szlovákiai ügyfelek mobilhasználata az unióban június 15. óta, ettől a naptól ugyanis az EU országaiban extra költségek nélkül, a hazai árakon telefonálhatunk, internetezhetünk.

Nagyon megugrott a szlovákiai ügyfelek mobilhasználata az unióban június 15. óta, ettől a naptól ugyanis az EU országaiban extra költségek nélkül, a hazai árakon telefonálhatunk, internetezhetünk.

 

Az Orange, a Telekom, az O2 ügyfelei felár nélkül használhatják a telefonjukat az unió országaiban, néhány kivétel van csak (ezekről már korábban írtunk mellékletünkben és az Új Szó hasábjain). Az Orange tájékoztatása szerint az ügyfelek körében nőtt a roaming népszerűsége, az unióban már nem félnek kihasználni a mobilszolgáltatásokat, legyen szó hívásokról, üzenetküldésről, vagy internetezésről.

Az Orange tájékoztatása szerint sok ügyfél él azzal a lehetőséggel is, hogy utazás előtt előfizet valamilyen roamingcsomagra, amely nemcsak az unióban, de azon kívül is kedvező percdíjakat, internetezési lehetőséget kínál, ehhez pedig az Orange családi utasbiztosítást is ad ajándékba az ügyfeleknek. A Telekom is növekedésről számolt be, a szolgáltató tájékoztatása szerint elsősorban az adatforgalom nőtt az unióban, a legnépszerűbb országok, ahol az ügyfelek élnek a lehetőséggel: Horvátország, Ausztria, Csehország és Németország. „A legújabb árszabályozás bevezetése óta jelentős forgalomnövekedést tapasztaltunk, nagyot nőtt a hívások és az üzenetek száma, ám leginkább az adatforgalom terén volt a legnagyobb növekedés, itt az addigi sokszorosát forgalmazták ügyfeleink” – mondta Michal Korec, a Telekom szóvivője.

Az O2-nél is hasonló tendenciák figyelhetők meg, a szolgáltató tájékoztatása szerint az ügyfelek leginkább Csehországban, Ausztriában és Németországban használják többet a mobiltelefonjukat, míg a nyaralóhelyek közül Olaszország, Horvátország és Franciaország az, ahol jelentősen nőtt a forgalom. Bár a mostani adatok azt mutatják, hogy a szlovákiai mobilszolgáltatók ügyfelei sokkal bátrabban használják a mobiltelefonjukat külföldön és az EU országaiban, az uniós roamingszabály hatásait még nehéz lenne elemezni, ehhez még el kell telnie legalább három-négy hónapnak. Ekkor telik le az a türelmi időszak is, amelyet a Telekom, az Orange és az O2 is meghirdetett, azaz ezt követően kaphatnak figyelmeztetést azok az ügyfelek, akik visszaélnek az uniós roamingszabályozás adta lehetőséggel, addig ilyentől nem kell tartaniuk a szlovákiai mobilszolgáltatók ügyfeleinek.