A legjobb éttermek, piacok Budapesten

Az édes budapesti gasztroforradalom történéseinek bemutatása után következzen a „sós” helyek, az éttermek bemutatása. De mivel ez a sokat emlegetett forradalom nemcsak az éttermekre terjed ki, helyet szorítunk a legjobb borbároknak és piacoknak is, hiszen mind a borozás, mind a tudatos piacozás, a minőségi alapanyagok iránti igény is jelentősen megnövekedett az elmúlt évek során.

Az édes budapesti gasztroforradalom történéseinek bemutatása után következzen a „sós” helyek, az éttermek bemutatása. De mivel ez a sokat emlegetett forradalom nemcsak az éttermekre terjed ki, helyet szorítunk a legjobb borbároknak és piacoknak is, hiszen mind a borozás, mind a tudatos piacozás, a minőségi alapanyagok iránti igény is jelentősen megnövekedett az elmúlt évek során.

 

Következzenek hát a legjobb budapesti éttermi versenyzők, több kategóriában is: a magyaros, a fine dining, a street food és a nemzetközi konyha képviselői. És ha már ételekről beszélünk, a legjobb budapesti borbárok felsorolása sem hagyható ki. A piaclistánkon pedig a klasszikus helyektől kezdve a gasztropiacokon át minden megtalálható. Elöljáróban fontos megemlíteni, hogy csakúgy, mint az édes helyek esetében, ez a lista is sok esetben szubjektív, de cserébe garantáltan minőségi lesz.

 

A LEGJOBB BUDAPESTI ÉTTERMEK

Az étterembe járás ma Budapesten óriási élményt jelent. Az egyik legjobb dolog, amit tehetünk, ha itt vagyunk: stílusosan berendezett helyeken, minőségi kiszolgálás mellett ár-érték arányban kifizetődő és nem utolsósorban finom ételeket fogyaszthatunk el. Nagyon jó érzés, hogy van miből válogatni, merthogy a jobbnál jobb helyekből nincs hiány.

Elsőként a magyaros éttermek következnek. Sokáig nem figyeltem erre a szegmensre, és mindig gondolkoznom kellett, ha azt a kérést szegezték nekem: ajánljak magyaros éttermet. Nem igazán tudtam ezt hová rakni, hiszen magyaros ételt otthon eszünk, a családi asztalnál. Viszont nem csoda, ha az idelátogató turisták kíváncsiak rá, a gulyás-pörkölt tengelyen túl hol lehet minőségi magyaros ételeket elfogyasztani. 

 

Rosenstein

Cím: 1087 Budapest, Mosonyi utca 3. Nyitvatartás: H-Sz 12.00–23.00. Asztalfoglalás: 

+36 1 33 33 492, www.rosenstein.hu. Árkategória: €€.

A Rosensteinről csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. A Keleti Pályaudvar szomszédságában található vendéglő bejárata fölé alapításakor ezt írták: „Házias vendéglő, ahol a tulajdonos maga főz.” És bizony ez ma is így van, Rosenstein Tibor és családja még ma is szinte ott él a vendéglőben, aminek jótékony hatását mindenen megérezni: a finom ételeken, a hangulaton, az előzékeny és illedelmes pincéreken, a vendégszereteten. Az étterem a magyar és a zsidó konyha legjobbjait kínálja. Mindenképp érdemes ide ellátogatni egy ráérős ebédre vagy vacsorára, viszont előtte az asztalfoglalás elkerülhetetlen.

 

Kéhli Vendéglő

Cím: 1036 Budapest, Mókus utca 22. Nyitvatartás: H-V 12.00–24.00. Asztalfoglalás: 

+36 1 368 06 13, www.kehli.hu. Árkategória: €€.

A Krúdy-rajongók igazán értékelni fogják az óbudai panelházak között megbúvó Kéhli hangulatát és konyháját. Az 1899-ben nyitott vendéglőben még ma is tábla jelzi, hol üldögélt egykor az író. Így aki igazi időutazáson szeretne részt venni, és közben ízletes magyaros ételeket elfogyasztani, látogasson el ide.

 

Még jöjjön pár, a fő látványosságok körüli javaslat is: a Citadella lábánál a Búsuló Juhász, ahol a finom ételek mellett a páratlan panorámát is élvezhetjük, vagy a budai Várnegyedben nyugodtan térjünk be a Pest-Buda vagy a Vár: a Speiz étterembe.

 

Fine dining, ínyencéttermek

A főváros dinamikus fejlődésével párhuzamosan az ínyencéttermek is megjelentek városszerte, elsősorban a belvárosi negyedekben. Ezek a helyek nagy figyelmet szentelnek a belső tér kialakításának, az egyedi tálalásnak, a kifinomult és kifogástalan kiszolgálásnak, a drága alapanyagoknak és a különleges elkészítési eljárásoknak.

 

Borkonyha

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 3. Nyitvatartás: H-Sz 12.00–24.00. Asztalfoglalás: 

+36 1 266 08 35, www.borkonyha.hu. Árkategória: €€. 

 

A Michelin-csillagos Borkonyha egy francia bisztró és egy mai magyaros konyha keveréke, amely a csillag megkapása után is megőrizte a lazaságát: nem kell zakóban, szmokingban feszengenünk, ha itt eszünk. Emellett a hibátlan ételek, az óriási borválaszték is gondoskodik arról, hogy jól érezzük magunkat itt. Asztalfoglalás ajánlott!

 

Bábel Budapest

Cím: 1052 Budapest, Piarista köz 2. Nyitvatartás: K-Sz 18.00–24.00. Asztalfoglalás: 

+36 70 6000 800, www.babel-budapest.hu. Árkategória: €€€.

 

Az ételkritikusok szerint a Bábel az avantgárd konyha erdélyi magyar változata: kísérletező konyha, izgalmas és nem mindennapi alapanyagokkal. Emellé pedig exkluzív és különleges belső tér és kifogástalan kiszolgálás jár. Ha egy kivételes vacsorát szeretnénk elfogyasztani, akkor itt a helyünk, persze asztalfoglalás után.

 

MÁK Bisztró

Cím: 1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4. Nyitvatartás: K-Sz 12.00–15.00 és 18.00–24.00. Asztalfoglalás: +36 30 723 93 83, www.mak.hu. Árkategória: €€.

 

A Mákban még a nyitáskor jártam pár éve, felejthetetlen élmény volt. Letisztult dizájn, pár ételből álló és mindig szezonális étlap, pompás ízek. A hely nem nagy, így itt sem árt az asztalfoglalás.

 

Street food és kertek

A gasztroforradalom egyik legnagyobb hozadéka a street food helyek megjelenése Budapesten. Az, hogy egy város milyen utcai, gyorsan fogyasztható ételeket kínál, sok mindenről tanúskodik: itt is tetten érhető a minőség szeretete és a színvonal. Először a burgerezők árasztották el a magyar fővárost, de ma már sok érdekes hellyel gazdagodtak Budapest utcái. Ezenkívül a jó idő közeledtével a kerthelyiségek megemlítése is nagyon fontos.

 

Zing Burger

Cím: Kazinczy utca, Király utca, Nádor utca, Allee, Margit körút, Gozsdu Udvar. Nyitvatartás: H-V 12.00–21.00/24.00. www.zingburger.hu. Árkategória: €.

 

A Zing története a food truck autó és prémium hamburger meghonosításával kezdődött a fővárosban. A kezdeti és azóta is töretlen sikerüknek köszönhetően mára már 7 helyen is megtalálhatók a védjeggyé vált Zing burgerek szerte a városban.

 

Bors GasztroBár

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 10. Nyitvatartás: H-V 11.30–21.00. www.facebook.com/BorsGasztroBar. Árkategória: €.

 

A napjainkra intézménnyé vált Borsot két lelkes szakács nyitotta meg 2012-ben. A nyitást az év gasztroeseményének nevezték sokan, nem véletlenül. A parányi hely, ahol mindig egy kis sorba botlunk, igazi kulináris élményműhely. A sor gyorsan is halad, és érdemes is kivárnunk, mert a finom és különleges levesek mellé nagyon finom bagetteket is kapunk. Az alapanyagok minőségiek, a falra festett kínálat pedig mindig tartogat valami csavart és meglepetést (túró rudi leves), nem mellékesen a kiszolgálás nagyon kedves. 

 

Gyros Kerkyra 

Cím: 1067 Budapest, Eötvös utca 5. Nyitvatartás: H-P 11.00–19.00; Sz: 11.00–17.00. 

www.kerkyra.co.hu. Árkategória: €.

 

A Kerkyra görög ételbár kitűnően bizonyítja azt, hogy egy annyira megszokott ételt, mint a gyros is el lehet minőségi módon készíteni. Az Oktogontól pár percre található helyen a hús mindig jól átsütött, mindezt egyedi répasalátával, friss zöldségekkel, az eredeti Görögországból érkező félbehajtott pitában tálalják. 

 

A melegebb napok közeledtével a kerti, kiülős helyek is előkerülnek. Ezeken a helyeken inkább a hangulat, mint a gasztronómia a meghatározó.  

 

Mazel Tov 

Cím: 1073 Budapest, Akácfa utca 47. Nyitvatartás: H-P 16.00–02.00; Sz-V: 12.00–02.00; Asztalfoglalás: +36 70 626 42 80, www.mazeltov.hu. Árkategória: €.

 

A Mazel Tov a város egyik leghangulatosabb helye. A szabad ég alatt élvezhetjük a különleges, modern belső udvart és a több alkalommal élőzene melletti közel-keleti ihletésű konyhát. Asztalfoglalás ajánlott.

A VII. kerület természetesen bővelkedik a kiülős helyekben, kertekben. A Kazinczy utcai Szimpla a romkocsmák „atyja”, ha már itt vagyunk, a Kőlevesbe és a Mika Tivadar Mulatóba is érdemes beugranunk egy italra.

 

A legjobb nemzetközi éttermek Budapesten

Az egyik legjobb dolog, ha fővárosban élünk, hogy több nemzetközi konyha remekeit is megkóstolhatjuk. Ebben Budapesten sincs hiány. Következzen pár a ked-

vencek közül.

 

OLASZ konyha

Trattoria Pomo D’oro

Cím: V. ker. Budapest, Arany János utca 9. Nyitvatartás: H-V 12.00–24.00. Asztalfoglalás: +36 1 302 64 73, pomodorobudapest.com. Árkategória: €€.

 

Az olasz étterem a vásárúti rétesfesztivál zsűritagjaként is ismert Gianni Annoni budapesti gasztrobirodalmának oszlopos tagja. A tradicionális olasz étterem kiváló hangulatában és minősé­gében biztosan nem fogunk csalódni. Az asztalfoglalás erősen ajánlott.

 

További nagyszerű olasz étteremek:

 

Caffé Gian Mario

Cím: 1065 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 35. Nyitvatartás: H-P 7.30–22.00, Sz 8.00–16.00. Asztalfoglalás: +36 1 269 50 44, www.caffegianmario.com. Árkategória: €.

 

Porcellino Grasso Ristorante

Cím: 1024 Budapest, Ady Endre utca 9. Nyitvatartás: H-V 12.00–24.00. www.porcellino.hu. Árkategória: €€.

 

ÁZSIAI konyha

Wang Mester Konyhája (Kína)

Cím: 1143 Budapest, Gizella utca 46/A. Nyitvatartás: H-P 11.30–23.00, Sz-V 12.00–23.00. www.kinaikonyha.hu. Árkategória: €€.

 

Sáo (Vietnám)

Cím: Gozsdu Udvar. Nyitvatartás: H-Sz 11.30–23.00. www.facebook.com/saofoodandbar

Árkategória: €. 

 

MEDITERRÁN konyha

 

DOBRUMBA

Cím: 1074 Budapest, Dob utca 5. Nyitvatartás: H-V 12.00–24.00. Asztalfoglalás: 

+ 36 30 194 00 49, www.dobrumba.hu. Árkategória: €. Asztalfoglalás ajánlott!

 

A LEGJOBB BORBÁROK

Ahogy a minőségi étter­mek előretörtek, velük párhuzamosan a magyar borok szeretete is előtérbe került. Ennek köszönhetően sorra nyílnak meg a hangulatosabbnál hangulatosabb borbárok a városban. Íme néhány közülük:

 

DiVino Borbár

Cím: Szent István tér (Bazilika mellett) és Gozsdu Udvar, www.divinoborbar.hu

 

ETAP

Cím: 1077 Budapest, Király utca 43-45, www.facebook.com/etapdeliandnight/

 

A legjobb piacok Budapesten

A piacok tekintetében is meghúzható egy éles határvonal a hagyományos piacok és az újhullámos, főleg gasztropiacok, közösségi piacok között. 

A nagy klasszikusokon, a Központi Vásárcsarnokon, a Hold utcai Belvárosi Piacon, a kerületi vásárcsarnokokon túl megjelentek az elsősorban termelői termékeket előnyben részesítő közösségi helyek. Két ilyen piacot is meglátogathatunk vasárnap:

 

Szimpla Háztáji Piac

Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 14. Nyitvatartás: V 9.00-14.00. www.szimpla.hu/szimpla-haztaji/piac-795

 

A Szimpla romkocsma vasárnap délelőttönként közösségi piaccá alakul át. A minőségi háztáji termékek mellett még egy közösségi ebédet is elfogyaszthatunk itt.

 

Pancs Gasztroplacc

Cím: 1094 Budapest, Tűzoltó utca 22. Nyitvatartás: V 9.00–14.00. www.facebook.com/gasztroplacc/

 

A nemrég nyílt piac termékei szintén kifogástalanok, legyen szó zöldségekről, házi finomságokról, vegán termékekről. Emellett neves gasztrobloggerekkel is találkozhatunk idelátogatva.

 

Zászlós Ágnes, utazási blogíró