Betiltják az utcai kifőzdéket Bangkokban

Az év végével eltűnnek Bangkok utcáiról a város képéhez hozzátartozó mobil kifőzdék. A The Telegraph értesülései szerint a bangkoki polgármesteri hivatal munkatársai már hónapokkal ezelőtt elkezdték kitiltani az utcai ételárusokat egyes kerületekből, és arra kötelezték őket, hogy csak bizonyos körzetekben kínálják ételeiket.

Wikimedia

 

Az év végével eltűnnek Bangkok utcáiról a város képéhez hozzátartozó mobil kifőzdék. A The Telegraph értesülései szerint a bangkoki polgármesteri hivatal munkatársai már hónapokkal ezelőtt elkezdték kitiltani az utcai ételárusokat egyes kerületekből, és arra kötelezték őket, hogy csak bizonyos körzetekben kínálják ételeiket. Becslések szerint 20 ezer utcai ételárus működik Bangkokban.

Az illetékesek azt szeretnék, ha Bangkok Szingapúrt követné ezen a téren, ezért a rend és a higiénia szempontjai miatt tiltanák be az utcai ételfőzést. A legújabb döntés értelmében az összes főútról kitiltották a mobil kifőzdéket.

Az általános rendcsinálás a Chinatownban és a hátizsákos turisták Mekkájának számító Khao San Road környékén folytatódik majd. Az egyik illetékes azzal indokolta a lépést, hogy a járdákat vissza akarják adni a gyalogosoknak, miközben az árusok a piacokon legálisan tudják folytatni tevékenységüket.

Arról azonban elfeledkeznek az illetékesek, hogy a bangkoki utcákon sorakozó ételesbódékban elfogyasztott kókusztejes rákleves vagy egy pirított tészta olyan kulináris élmény, ami miatt rengeteg turista kedveli a várost. Éjszaka valósággal megelevenednek az utcák, és a helyiek a külföldiekkel keveredve kóstolják végig a megszokott fogásokat és az olyan furcsaságokat, mint a sült szöcske.

A kifőzdék mellett a tervek szerint eltűntetik az utcákról a ruhákat és a hamis márkajelzésű divatcikkeket árusító kisvállalkozókat is.

A drasztikus lépés nem okozott örömet a helyi utazási szakemberek körében. „Ha kisöprik az utcai árusokat, az olyan, mintha a kultúránkat söpörnék ki” – mondta az egyik utazási iroda munkatársa. Bangkokot a világ street food fővárosai között tartják számon. Lehet, hogy már nem sokáig. (MTI)