Élménygazdag körutazás Ázsiában

Semmihez sem fogható hangulat, fantasztikus ételek, mézédes gyümölcsök, megannyi látnivaló, kulturális feltöltődés, masszázs és tuk-tuk (helyi háromkerekű taxi) minden mennyiségben, hangulatos piacok és természetesen az elmaradhatatlan napsütötte tengerpart – s mindez megfizethető áron. Röviden ez az, ami Délkelet-Ázsiába, Thaiföldre és környékére húz bennünket.

Mennyibe kerül mindez?

A fenti 18 napos, 16 éjszakás kirándulás kb. 1500 euróból hozható ki, ebben az árban már benne van az összes repülőjegy (az oda-vissza út, valamint a körutazás „belső” járatai is), a vízum díja (Kambodzsában 25 USD, Vietnamban 40 euró), valamint az összes szállás, négy- és ötcsillagos szállodákban, reggelivel. A szállásnál érdemes figyelni arra, hogy az átlagár ne legyen több 40 eurónál, reggelivel, éjszakánként, személyenként – ezért a pénzért abban a régióban már nagyon jó színvonalú szállásokat lehet találni. S mivel számunkra olcsó országokról van szó – kivéve Szingapúrt –, így az étkezésekre sem kell sokat költeni, a zsebpénzből is elég 300–500 euró. A spórolósak ennél is sokkal olcsóbban megúszhatják.

Semmihez sem fogható hangulat, fantasztikus ételek, mézédes gyümölcsök, megannyi látnivaló, kulturális feltöltődés, masszázs és tuk-tuk (helyi háromkerekű taxi) minden mennyiségben, hangulatos piacok és természetesen az elmaradhatatlan napsütötte tengerpart – s mindez megfizethető áron. Röviden ez az, ami Délkelet-Ázsiába, Thaiföldre és környékére húz bennünket.

 

Nincs is jobb dolog, mint elutazni a szürke, hideg télből egy meleg helyre, a tengerparthoz. S ha már ennyit repülünk, akkor a láblógatós, napozós, pancsolós rész előtt érdemes egy kicsit kulturálisan is feltöltődni városnézéssel, történelmi helyek bebarangolásával. De hova utazzunk, ha olcsón szeretnénk megúszni a körutazást, ugyanakkor színes programkavalkádra is vágyunk? A válasz egyértelmű – Délkelet-Ázsia, az útvonal pedig Szingapúr, Vietnam, Kambodzsa, Thaiföld. Induljon az utazás!

 

Szingapúr

Utazásunkat Szingapúrban kezdjük. Ez a világ egyik legmodernebb városa, ahol jelen vannak a régi Szingapúr maradványai is. A város sokszínűséggel várja a turistákat, van itt minden, indiai, kínai, arab negyed, parti sétány, de amiben minden része hasonlít egymásra, az a mérhetetlen mennyiségű pláza. Szingapúr gyakorlatilag a bevásárlóközpontok városa. Igazi élmény egy kis séta a kínai negyedben – számos városban van ilyen, de amivel itt találkoztunk, az semmihez sem hasonlítható. Ha ide tévedünk, akkor hirtelen azt hisszük, egy kínai városban vagyunk – egy kis Indokína a hipermodern város közepén. A Marina Bay és környéke (Gardens by the Bay) kötelező látnivaló, de aki úgy dönt, hogy megnézi a botanikus kertet, vagy a fedett esőerdőparkot, az mindenképpen vigyen magával meleg ruhát – ezeken a helyeken ugyanis olyan hideg van, hogy azt érezzük, egy hűtőházban vagyunk. A látvány azonban kárpótol mindenért. Este pedig kihagyhatatlan élmény a lézershow a Marina Bay szállodánál, fantasztikus látvány a hotel és a víz körül rendezett fényjáték. A város egyébként nagyon drága, ez nemcsak a szállodai árakon mutatkozik meg, hanem az ételt is sok helyen aranyáron mérik, a sörről már nem is beszélve. Egy üveg sörért a boltban akár 4-5 eurót is elkérnek, de vannak vendéglátóhelyek, ahol akár 12–17 eurót is fizethetünk érte.

 

Vietnam – Saigon

Utazásunkat Vietnamban, Ho Si Minh-városban (eredeti nevén Saigon) folytatjuk. Ha kíváncsiak vagyunk Vietnamra, de nincs sok időnk, akkor feltétlenül ebben a városban érdemes kezdeni. Igazi ízelítőt kapunk az országból, ugyanakkor lényegesen fejlettebb körülmények között, mintha a fővárosban, Hanoiban indítanánk. Egy kis szocializmus, kapitalista kiadásban. Lenyűgöző koloniális épületek színesítik a várost, érződik nagyon a francia gyarmatosítás hatása (párizsias kávék, pékségek stb.), ami keveredik a vietnami és a kínai kultúrával. A fő sétány pazar látványt nyújt – éppen a közelgő Kakas éve alkalmából díszítették fel sok százezer élő (cserepes) virággal. Saigonba érve azonban nem árt egy kis tanfolyam – soha annyi motorost még nem láttunk egy helyen, mint itt. És ez kicsit megnehezíti a gyalogos közlekedést, ezért meg kell tanulni, hogyan menjünk át az út másik oldalára úgy, hogy közben sok száz motoros halad felénk, minden irányból. A titok: mindig kövessük a motorosok tekintetét, és lehetőleg határozottan haladjunk egyenletesen – ki fognak kerülni. S ha már itt járunk, akkor érdemes itt beszerezni az ajándékokat – egész utazásunk során itt lehet a legolcsóbban vásárolni (Kambodzsában még hasonló az árszínvonal), legyen szó szuvenírekről, ruhákról, élelmiszerekről. A vásárlásra a legjobb hely a város nagy piaca, a 17. században épült Ben Than piac. Szinte nincs olyan árucikk a világon, amit itt ne találnánk meg. A világ összes márkája („eredeti” másolatuk, vagy a Vietnamban gyártott világmárkák gyárból elcsent termékei) megtalálható itt, táskák, ruházati cikkek, vietnami ajándéktárgyak, vicces pólók stb. minden mennyiségben. Igaz, próbafülke nincs, de megoldják: „Csak nyugodtan, vesse le a nadrágját, és próbálja fel, én addig maga elé állok háttal, így eltakarom” – mondja az egyik árus. És tényleg, jó is lett a rövidnadrág.

Saigonban járva érdemes befizetni valamelyik utazási irodában egy kirándulásra a környéken – a legjobb a privát túra. A Mekong-delta túra jó választás, kígyópálinkával, kókuszültetvénnyel, csónakázással, de izgalmas kirándulás a vietnami háborús bunkerek bebarangolása is. Árkategóriában Saigon egyébként olcsó, a taxi 2–3 euró (a városon belül, pár kilométeres távolságra), de az ételek sem kerülnek sokba, 2–4 euróból simán kihozható egy ebéd, vacsora, igaz, meg kell szokni a helyi százezreket, milliókat, ugyanis 3,50 euró már 100 ezer dong helyi pénzben.

Kambodzsa – Siem Reap

Kambodzsa a legjobb választás azoknak, akik egy életre szóló élményt keresnek. Az ország még csak most kezdi felfedezni a turisztikai lehetőségeket, így érdemes azelőtt ellátogatni oda, amíg be nem indul a milliós tömegturizmus. Angkor templomvárosához legközelebb Siem Reap van, így itt három éjszakát töltünk. Az egyik nap teljes egészében Angkor khmer romtemplomainak bebarangolása a program – már amennyit be lehet járni egy nap alatt (aki hosszabb időt szánna rá, annak érdemes háromnapos jeggyel több napon át felfedezni a templomvárost). A 20. században kb. 200 négyzetkilométernyi területet tisztítottak meg az őserdőktől, ezen a területen sok száz templom áll. A turisták általában csak néhányat járnak be, ilyen Angkorvat, Bayon és Ta

Phrom. Nem lehet betelni a látvánnyal, a hangulattal, az élménnyel, amit a templomok bejárása, megmászása nyújt. Ezt csak az tudja, aki egyszer átéli, fantasztikus élmény, ott járva azt kívánjuk, bárcsak ne lenne naplemente, mert ez azt is jelenti, hogy kiküldik a turistákat a templomokból, hiszen ott éjszaka senki sem maradhat, csak a történelem, a fantasztikus templomok, a sötétség és a csend. A záróra egy dolgot biztosan megerősít: ide vissza kell térni! Siem Reapnak hangulatos a belvárosa, éttermekkel, kávézókkal, piacokkal, fantasztikus ételekkel – erre is érdemes egy nyugodt napot szentelni. S hogy mennyire drága? Egy adattal mindent elmondunk a kambodzsai árszínvonalról: a háromfős tuk-tuk reggeltől estig furikázott bennünket Angkor templomai között, összesen 15 amerikai dollárért (merthogy itt ez a fizetőeszköz), azaz személyenként 5 dollárba kerül a napi túra. A csapolt sör 50 cent, a félórás masszázs 3 dollár.

 

Thaiföld – Phuket és Bangkok

A városnézős, kulturálisan feltöltődős kirándulást az egyik thaiföldi turistaparadicsomban zárjuk, természetesen a tengerparton. S ha már Thaiföld, akkor nem maradhat ki a sok-sok étel, gyümölcs és természetesen a kihagyhatatlan rizs (amit már a reggelinél is felszolgálnak, hiszen itt ez alap, mindenhez rizst fogyasztanak). Thaiföldön járva mindenképpen meg kell kóstolni a zöldcurrys csirkét rizzsel (ráadásul ezt valamiért mindenhol kicsit másként készítik), és desszertként a legfinomabb thai édességet, a ragacsos rizst mangóval. Ha megkóstolja, tudni fogja, miért ajánlottuk. A helyi gyümölcsöket sem szabad kihagyni – ismert és ismeretlen formák, ízek, de az összes nagyon finom – a helyi ananász például a világon az egyik legédesebb…  És a mangó? Az valami fenomenális!

A repülőgépek szerelmesei egy feledhetetlen élményben részesülhetnek, a phuketi repülőtér kifutópályája ugyanis egy strandnál kezdődik, így itt napozás, fürdőzés közben hatalmas gépek landolását, felszállását nézhetjük meg – tökéletes helyszín, ha egy repülőgéppel akarunk selfie-zni!

A körutazást és a néhány napos tengerparti pihenést egy kis bangkoki kirándulással zárjuk, benne a kötelező látnivalókkal (Királyi Palota, Fekvő Buddha, templomok stb.), a város hangulatával, piacaival – Bangkok egész városa egy mozgó piac, itt mindenki és mindent árusít – és természetesen a sok-sok étellel, gyümölccsel, közte a kihagyhatatlan zöldcurrys csirkével és mangós rizzsel.

Thaiföldön olcsón ehetünk, ihatunk, szórakozhatunk, masszíroztathatunk, az ország árszínvonala ugyanis számunkra még mindig nagyon kedvező.

A körutazás végén pedig nem marad más hátra, mint a bangkoki repülőtérről elindulni hazafelé, hogy az élményekre visszagondolva már a repülőgép fedélzetén eldöntsük – hamarosan visszatérünk!