Egy hét New Yorkban

New York összesen öt kerületből áll: Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx és Staten Island. Nagyon sokan New Yorkot Manhattannel azonosítják, pedig ha már ott járunk, érdemes a többi kerületet is megnéznünk, mert teljesen más benyomásunk lesz a városról akkor, ha ezt a legismertebb kerületet egy kis időre a hátunk mögött hagyjuk.

New York összesen öt kerületből áll: Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx és Staten Island. Nagyon sokan New Yorkot Manhattannel azonosítják, pedig ha már ott járunk, érdemes a többi kerületet is megnéznünk, mert teljesen más benyomásunk lesz a városról akkor, ha ezt a legismertebb kerületet egy kis időre a hátunk mögött hagyjuk. 

 

Nézzük csak a város legnagyobb negyedét, Queenst, ahol a lakosság közel 50%-a külföldi származású. A rengeteg náció – olaszok, írek, dél-amerikaiak vagy ázsiaiak – pezsgő hangulatot és sokszínűséget kölcsönöz a városrésznek. Queensben található a két legnagyobb és legforgalmasabb reptér, a JFK és a LaGuardia Airport is. És ha már itt járunk, ne szalasszuk el a JFK melletti gyönyörű partrészt, a Rockaway Beachet. Nemcsak a vízpart csodálatos, az éppen a reptérre leszálló repülőgépek látványa sem hétköznapi. 

 

Manhattan negyedei és városrészei

Mivel az időnk igencsak szűkös, látnivalók tekintetében főleg Manhattanre fókuszálunk majd. Ez a kerület New York legnépszerűbb és legsűrűbben lakott része.

Manhattanben elég könnyű a tájékozódás, mert a kerület rácsos városszerkezettel rendelkezik. Ez alól egyedül a déli szöglet, a Lower Manhattan képez kivételt. Ott az utcák nem szabályosak, így egy jó térképre mindenképp szükségünk lesz. Viszont a Washington Square felett már élvezhetjük a szabályos utcaszerkezetet: legjobban az égtájak szerint tudjuk megjegyezni, melyik utca merre van.

Az utcák (street) kelet-nyugati irányban futnak, a sugárutak (avenue) pedig észak-déli irányban, szinte mind számozottan. Egy kelet-nyugati blokkot 3–5 perc, míg egy észak-délit egy perc alatt sétálhatunk végig. De ha eltévedünk, akkor se essünk kétségbe, a helyiek nagyon segítőkészek, és sokszor saját maguktól a térkép felett tanácstalanul álldogáló turisták segítségére sietnek.

Miután megjegyeztük az irányokat, jöhetnek az egyes negyedek nevezetességei. Javasoljuk, hogy minden napra tervezzék be, mit is néznek meg pontosan, és ne felejtsenek el időt szakítani a pihenésre is. 

A fő látnivalókat elhelyezkedésük szerint három részre osztjuk: a déli Downtown, a középső részen található Midtown, amit az északra elhelyezkedő Upper Side és Central Park követ. Akkor vágjunk is bele!

 

Barangolás Downtownban

Manhattan déli része bővelkedik a történelmi látnivalókban és a változatos történésekben. 

Ez az a városrész, ahol az Újvilágba az amerikai álom reményében érkező több millió bevándorló először lépett Amerika földjére, mégpedig az Ellis Islanden található regisztrációs központon keresztül. Akit részletesebben érdekel a bevándorlók története, hajókázzon el a szigetre, ahol az említett központban a rengeteg fénykép és csomag mellett saját rokonai vagy a hírességek nevét is kikeresheti az adatbázisból.

A szomszédos Liberty Islanden álló Szabadság-szobrot francia közadakozásból készítették, és az óriási szobrot darabokban szállították át az Atlanti-óceánon. Látogassuk meg a talapzati kilátót és a múzeumot. Ha a szobor koronájából nyíló páratlan panorámát is szeretnénk megcsodálni, akkor ahhoz tanácsos már hónapokkal korábban lefoglalnunk a jegyünket. A kompok mindkét szigetre a Battery Parkból indulnak.

Ha szeretnénk kicsit beolvadni a helyiek életébe, üljünk fel a Staten Island Ferryre. Így nem csupán a Szabadság-szoborban, de Manhattan déli felhőkarcolóiban is gyönyörködhetünk. A komp használata teljesen ingyenes: érdemes nappal és éjszaka is kipróbálnunk. 

A Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyén napjainkra emlékmű és múzeum épült. Innét pár lépésre találjuk a gyalogos­övezetté alakított Wall Street környékét, amely nemcsak a New York-i Tőzsdének, hanem a szövetségi bankkal (Federal Reserve Bank) együtt a világ aranytartalékának közel 20%-át őrző pincének is helyet ad. Az arannyal teli pincét egyórás, ingyenes idegenvezetés keretében bárki meglátogathatja, de ehhez előzetes online időpontfoglalás szükséges. Ha kissé elfáradtunk, pihenjünk meg a Szentháromság-templom (Trinity Church) kertjében, ahol még biztonságos wifi kapcsolat is van.

Ahogy haladunk felfelé, újabb és újabb érdekes helyekbe botlunk. Ha van időnk, sétáljunk át Chinatown utcáin, vagy fedezzük fel a Soho hangulatát. A nyugati részen két érdekes jelenséget is találunk, a formabontó High Lane magasparkot és az egykori húskereskedelmi központból Manhattan legdivatosabb negyedévé alakult Meatpa­cking Districtet.

 

Csavargás Midtownban

Természetesen ebben a negyedben is ezernyi látnivaló vár ránk. Kezdjük az 1902-ben befejezett Flat­ironnal (Vasalóház), amely a felhőkarcolók előfutára volt. A 87 méteres épületet a Fifth Avenue, a Broadway és a 23rd Street sarkán találják meg. A toronyház fura formáját az a háromszögletű telek határozta meg, amire építették. A világ egyik legikonikusabb felhőkarcolójának tartott épület a világ egyik legtöbbet fotózott épülete is egyben. 

Pár lépésre a Flatirontól, a Fifth Avenue és a 34th Street találkozásánál ott a másik varázslat, az Empire State Building (ESB). A tornyot napsütéses időben és alkonyatkor látogassuk meg. Ekkor még a nappali fényben tisztán kivehetők az épületek, viszont így szemtanúi lehetünk annak is, ahogy kezdenek felgyúlni a fények, és a környék egyszerre fényárban úszik. 

A 103 emeletes és art deco stílusban épült ESB 1931-re készült el, és sokáig a város legmagasabb épülete volt. A lift a 86. emeleti kilátóteraszra repíteti a látogatókat, külön díj fejében a 102. emeleti is látogatható. 

Ha további páratlan kilátásra vágyunk, akkor látogassunk el a Rockefeller Centerben található Top of the Rock kilátóteraszra. A 19 épületből álló központ amúgy is megér egy látogatást. Az épületegyüttes előtt elterülő pláza New York egyik meghatározó jelképe, a Radio City Hallban pedig az Egyesült Államok legnagyobb, 6200 férőhelyes színpadtermére bukkanunk. 

Mielőtt azonban az Upper Side környékére érnénk, metrózzunk el a főpályaudvarra, a Grand Central Terminalra. A 19 hektárnyi területen elterülő és a 42nd Street és Park Avenue sarkánál található állomás a világ legtöbb vágányát tudhatja a magáénak, és egyben a világ legszebb állomása is az idelátogató turisták szerint. Az állomás szomszédságában találjuk a praktikust a művészivel ötvöző Chrysler Buildinget és a látványos üvegpalotát, az ENSZ-székházat.

A Bryant Parkban újabb kis pihenőre van lehetőségünk, és arra is, hogy elugorjunk a Times Square-re, New York leghíresebb kereszteződéséhez. A színházi negyed központja éjjel-nappal élvezetes látvány. Szilveszterkor több mint egymillió ember gyűlik itt össze, hogy tanúi legyenek, ahogy az 1. szám alatt álló felhőkarcoló kristálygömbje jelzi az új év beköszöntét.

 

Az Upper Side és a Central Park

Mielőtt továbbmennénk, látogassuk meg a Bryant Park tövében fekvő könyvtárat, a New York Public Libraryt, benne egy eredeti Gutenberg-bibliával és az eredeti Micimackóval. Maga az épület is lélegzetelállító, és itt is ingyen internetezhetünk vagy szusszanhatunk egyet. 

A könyvtárból kilépve az Ötödik sugárúton (Fifth Ave) sorakozó felhőkarcolók előtt elsétálva érünk el a Central Parkba. A hatalmas parkot 1858-ban tervezték, és az ország első tájkertje volt. Húsz éven át több ezer munkás dolgozott azon, hogy a mocsarak lecsapolásával, a tavak átalakításával és a sziklás terek kialakításával a pihenni vágyó helyiek számára idilli környezetet teremtsen. Mindez annyira jól sikerült, hogy a parkban az édes semmittevés mellett ma már kedvünkre úszhatunk, korcsolyázhatunk, csónakázhatunk vagy akár a nagyon népszerű kocogásnak is szentelhetjük az időnket. Viszont attól mindenkit óva intünk, hogy éjszaka egyedül barangoljon ott.

A 110th Street, a Fifth Avenue, a 59th Street és Central Park West között elterülő parkban számos látnivaló akad: Central Park Zoo, The Mall, Loeb Boathouse, Straw­berry Fields, Belvedere Castle, Shakespeare Garden vagy a Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir és még sorolhatnánk. 

A parktól keletre eső városrészen, az Upper East Side-on igazi múzeumi negyedben találjuk magunkat, ahol akár egy teljes múzeumi napot is eltölthetünk. Ebben a világ egyik leggazdagabb műgyűjteményét őrző Metropolitan Museum of Art, az építészeti érdekességnek is számító Guggenheim Museum, a Jewish Museum vagy a város történetét bemutató Museum of the City of New York lesz a segítségünkre.

 

Pár New York-i tudnivaló

A Nagy Almába tartó repülőjáratokra szóló jegyek ma már egyre kedvezményesebbek – gyakran már 400 euróért is foglalhatunk retúrjegyet. Sokkal nagyobb körültekintést igényel a megfelelő szállás megtalálása és időben történő lefoglalása. Érdemes abban a manhattani városrészben szállást foglalnunk, amelyik a legjobban érdekel minket, vagy ha kicsit más városélményre vágyunk, akkor Brooklyn és Queens is jó választásnak tűnik.

Viszont mielőtt bármit is lefoglalnánk, válasszuk ki az évszakot, amikor New Yorkba látogatunk. A legideálisabb időszaknak a szeptember/október tűnik, hiszen ekkor már kevesebb a turista, és a nyári perzselő hőmérséklet után az időjárás is sokkal kedvezőbb a városnézésre. A kedvező idő ellenére vigyázzunk arra, hogy a légkondicionáló használata miatt a metrókocsikban, az üzletekben bizony nagyon hűvös van. 

Ami pedig a helyi közlekedést illeti: a metrózás hétköznap olajozottan működik, hétvégén pedig sokszor felújítják a metróvonalakat, ezért állandóan figyelni kell a hangosbemondót, mert szinte egyetlen járat sem a saját útvonalán jár. Emellett, vannak express és local járatok, az utóbbiak minden állomáson megállnak, míg az előbbiek gyorsított szerelvények. A busz a sok dugó miatt rettenetesen lassú. A taxi használata pedig a pénztárcánktól függ, az biztos, hogy élménynek nem utolsó.

 

Zászlós Ágnes