Tavaly többen repültek a pozsonyi repülőtérről

Az elmúlt nyolc évben nem repültek annyian a nemzetközi pozsonyi M. R. Štefánik repülőtérről, mint tavaly. A légikikötő 1 756 808 utassal zárta 2016-ot, ami éves szinten 12,3 százalékos növekedést jelent.

SITA

A reptéren eddig csak egyszer, 2008-ban repültek többen kétmilliónál, akkor 2 218 545 utasa volt a légikikötőnek. Ivan Trhlík, a pozsonyi reptér igazgatója szerint tavaly is reális volt a kétmilliós határ átlépése, ám a gyakori európai terrortámadások és a romlott biztonsági helyzet miatt a vártnál   kevesebben utaztak külföldre. A reptér számára a legerősebb hónap június volt, amikor közel 260 ezer utas volt. „Az utasforgalom egyébként minden egyes hónapban emelkedett” – mondta Trhlík.

A Pozsonyból repülők legnépszerűbb célállomása, mint minden évben, tavaly is London volt, a brit fővárost követte a sorban Dublin, Berlin és Milánó – a felsorolt járatokat az ír fapados légitársaság, a Ryanair üzemelteti. Az összesen 1,7 millió utasból 1,2 millió épp az ír fapados járataira vett jegyet. Az öt legnépszerűbb célállomás közé tavaly  még Moszkva is bekerült, ahova az orosz Pobeda légitársaság repül.

A további helyeket a Travel Service, a flydubai és ČSA légitársaság foglalta el járataival. 2016-ban egyetlen új légitársaság érkezett a pozsonyi reptérre, a magyarországi Wizz Air a macedóniai Skopjéba és az ukrajnai Kijevbe indított járatokat. Idén a romániai Kolozsvárral, a boszniai Tuzlával és a lengyel Varsóval bővíti kínálatát, a lengyel fővárosba június 30-tól indít járatokat heti négy alkalommal. Azt, hogy érkeznek-e idén új légitársaságok a fővárosba, egyelőre nem tudni. Trhlík jelezte, több társasággal is tárgyalnak, ám míg nem érnek véget az egyeztetések, nem akar részletesebb tájékoztatást adni. Robert Fico kormányfő decemberben megismételte, elkerülhetetlennek tartja egy rendszeres Pozsony–Kassa repülőjárat elindítását, amelyet valamelyik magánlégitársaság üzemeltetne. Részleteket viszont erről a tervről sem tudni.

A reptéren tavaly 25 690 alkalommal szálltak fel vagy landoltak repülők, ami éves szinten négyszázalékos növekedést jelent. A teherszállítás is 9 százalékkal nőtt a tavalyi 22 895 tonnára.