Kuponos átverések

Aki szeret utazni, az általában feliratkozik mindenféle hírlevélre, kuponos oldalakra, szállásfoglaló oldalakra, hogy elsők között értesüljön arról, ha van valamilyen kedvező, kihagyhatatlan ár. Ugyanakkor számos oldal visszaél a helyzetével, és kihasználja a gyanútlan utazók hiszékenységét.  Egy „rendkívüli” ajánlat ihlette a cikket, de erről kicsit később.

Fotolia.com

Aki szeret utazni, az általában feliratkozik mindenféle hírlevélre, kuponos oldalakra, szállásfoglaló oldalakra, hogy elsők között értesüljön arról, ha van valamilyen kedvező, kihagyhatatlan ár. Ugyanakkor számos oldal visszaél a helyzetével, és kihasználja a gyanútlan utazók hiszékenységét.  Egy „rendkívüli” ajánlat ihlette a cikket, de erről kicsit később.

Tényleg kedvezőbb?

Gyakran előfordul, hogy azt írják, hogy a szoba ára 80 százalékos kedvezménnyel – csak most, csak nálunk – foglalható, holott ugyanazért az árért, vagy még annál is olcsóbban le lehet foglalni ugyanazt a szobatípust, ugyanolyan paraméterekkel, ugyanabban a szállodában.

Ez nem olyan nagy átverés, az ilyen esetekben inkább csak arról van szó, hogy az oldal arra igyekszik ösztönözni az utast, hogy nálunk foglaljon – ez még érthető is. Hasonló a helyzet a repülőjegyes piacon is, ott is csak ritkán vannak különbségek az egyes oldalak árai között, legfeljebb némi kezelési költséget számolnak fel a jegyre.

A legnagyobb odafigyelést a kuponos oldalak igénylik, ezeken találjuk a legtöbb olyan ajánlatot, amely nemhogy nem éri meg, de egyenesen pofátlanul magas áron kínálják a csomagajánlatot. Fontos, hogy ezek az oldalak általában nem egy teljes csomagot árulni, mint amilyet az utazási irodák szoktak, ahol az utassal az indulástól az érkezésig – a helyszínen is – foglalkozik valaki. Ezek az ajánlatok gyakorlatilag nem állnak másból, mint egy repülőjegy, szállás kombinációból. Amit bárki maga is össze tud rakni. Olcsóbban.

Óriási „akció”

Egy „rendkívüli” akciós ajánlat landolt a postaládámban, ami már első ránézésre is kihozott a sodromból. Egy madridi utazást akartak eladni, két fő részére 5318 euró helyett „csak” 4295 euróért. Az ár tartalmazza a repülőjegyet (fapadossal), kis kézitáskát (ilyen árba nem fért bele egy nagyobb kézipoggyász, vagy egy feladható csomag?), szállást négycsillagos hotelben (Hotel Zurbano), reggelivel, valamint belépőt az El Clasico focimeccsre (április 23.), 3. kategóriás jegy. Akkor nézzük meg, ha mi foglalunk, mennyibe kerül ugyanez, hogy megnézzük, a hihetetlen kedvezmény mit is jelent valójában. Repülőjegy Madridba, 2 fő részére: 284 euró (Lufthansa, csomaggal, igaz átszállással), első keresésre 500 eurós jegyet találtunk, személyenként ugyanarra a mérkőzésre, ugyanazon a napon, a kategória is a hármas. A szállás is ugyanaz, a napok is, minden paraméter, két fő részére reggelivel: 507 euró. Akkor számoljuk össze: 284 euró + 1000 euró + 507 euró = 1791 euró. Ennyiből tudnánk kihozni ugyanazt a csomagot, amit olyan nagyon akciósan akarnak ránksózni. Az akciós ár, és amit mi magunk foglalhatunk közti különbség 2504 euró. Igaz, a mi repülőjegyünk átszállós, amaz közvetlen járat, de a miénkben van nagy kézipoggyász és feladható bőrönd is. Az fapados, a mi általunk talált járat a Lufthansa, vagyis nemzeti légitársaság.

Mindig ellenőrizzük!

A fenti példa egy extrém eset, de szinte naponta bombáznak bennünket ilyen akciós ajánlattal a különböző kuponos oldalak. Néha valóban jó az akció, sokszor csak kicsit, sok esetben pedig lényegesen drágább, mint ha mi magunk keressük meg, és foglaljuk le ugyanazt, vagy akár még annál is jobb szolgáltatásokkal. Megéri böngészni, hiszen ezzel akár nagyon sokat is spórolhatunk. Ha pedig nem, és tényleg kedvező az ár, akkor pedig tudni fogjuk, milyen jó vásárt csináltunk, hogy egy tényleg kedvező ajánlatra nyomtuk meg a foglalás gombot.