Utazást karácsonyra? Íme a buktatók...

Az egyik legjobb ajándék karácsonyra az utazás – ezzel ugyanis egy életre szóló élményt adunk szeretteinknek. Az internetes foglalásoknak köszönhetően már nagyon gyorsan és egyszerűen beszerezhető az ilyen ajándék, sorban állás nélkül, az otthon kényelméből. De vannak buktatók, sok dologra érdemes figyelni, hogy a nagy meglepetésből nehogy rémálom legyen.

Fotolia.com

Az egyik legjobb ajándék karácsonyra az utazás – ezzel ugyanis egy életre szóló élményt adunk szeretteinknek. Az internetes foglalásoknak köszönhetően már nagyon gyorsan és egyszerűen beszerezhető az ilyen ajándék, sorban állás nélkül, az otthon kényelméből. De vannak buktatók, sok dologra érdemes figyelni, hogy a nagy meglepetésből nehogy rémálom legyen.

Fapados repülőjegy

A fapados repülőjegyek egyik előnye, hogy valóban nagyon olcsók, és szinte az összes népszerű európai célállomásra eljuthatunk ilyen légitársasággal. Ám az olcsóságnak ára van. A dátum adott, azaz tudni kell, hogy az ajándékozott mikor ér rá. Ellenkező esetben módosíthatjuk a dátumot, ám ezért már fizetni kell egy illetéket (hacsak nem egy drágább kategóriájú jegyet vásárolunk, amelyben van rugalmas módosítási lehetőség), illetve a két jegyár közti különbséget is meg kell fizetni. Vannak fapadosok, amelyeknél a kicsi és a nagyobb kézipoggyász is benne van az árban, de van olyan is (pl. a magyar Wizzair), amely külön díjat számol a nagyobb kézipoggyászért. A feladható csomag viszont minden fapadosnál fizetős, így ha ilyet is vinne a megajándékozott, akkor érdemes ezt is beletenni a foglalásba. Ha olyan célállomást választunk, ahova nincs közvetlen fapados járat, és két jeggyel oldanánk meg a foglalást, akkor figyeljünk arra, hogy elegendő idő legyen az átszállásra – legalább 4–5 óra. Ilyen esetben ugyanis az „átszállási ponton” fel kell venni a poggyászt, újra be kell csekkolni, újra át kell menni a biztonsági ellenőrzésen, és ez időt vesz igénybe. Arról nem is szólva, hogy ha az első járat késik, és e miatt nem érjük el a csatlakozást, akkor új jegyet kell venni, még akkor is, ha ugyanaz a fuvarozó mindkét szakaszon. A két jegy ugyanis két szerződésnek minősül, és a fapadosokon nincs átszállós jegy, ezt az utas csak a saját felelőségére vásárolhat. A fapados jegyek átlagosan 20–80 euró közötti áron foglalhatók, oda-vissza.

Repülőjegy nemzeti légitársasággal

A nemzeti légitársaságok is számos akciós jegyet kínálnak, ám éppen az olcsóbb áraknak köszönhetően ezek többsége nem módosítható, lemondható. Legfeljebb a dátumon tudunk változtatni, de ez esetben a módosítási díj (50–100 euró) mellé ki kell fizetni a jegyárkülönbözetet is. Az ilyen fuvarozók fő előnye, hogy szinte a világ minden tájára elrepülhetünk velük. A nemzeti légitársaságok többsége még alapszolgáltatásként kezeli a feladható poggyászt, ám vannak olyan tarifák is, amelyben már csak kézicsomag van. A tengerentúli járat esetében mindig van feladható csomag is. Az ilyen légitársaságok előnye, hogy Európában a fő repülőtereken szállnak le, alacsonyabb a városba jutási költség, és vannak átszállós jegyek is. Itt az indulási repülőtéren feladjuk a csomagot, és csak a célállomáson kell felvenni. Ha késik az egyik gép, a légitársaság felelőssége új járatot találni, esetlen további segítséget nyújtani. A repülőjegyek most olcsók, így érdemes ezt is megfontolni, hiszen az USA-ba már 350 eurótól, Ázsiába 350–400 eurótól, míg Európába 80–120 eurótól foglalhatunk retúrjegyet. Egy thaiföldi nyaralás, vagy egy New York-i kirándulás fantasztikus ajándék lehet.

Pontosan írjuk a nevet!

Mindkét repülőjegytípusnál fontos, hogy pontosan írjuk be a nevet, úgy, ahogy az utas neve szerepel az útlevélben. Ha két keresztneve van, akkor mindkettőt fel kell tüntetni. A fapadosoknál ugyan lehetséges a névmódosítás (pénzért), ám a nemzeti légitársaságok többsége nem kínál ilyen lehetőséget. Általános szabály, hogy legfeljebb hárombetűnyi eltérést engedélyeznek, többet nem, így ha például Kiss Katalin nevére foglalunk, ám az útlevélben Kissová Katarína van, akkor nem biztos, hogy felengedik a járatra. Ezért a név tekintetében mindig legyünk alaposak, nézzük meg, hogyan szerepel az útlevélben.

 Szállásfoglalás

A szállásfoglalás már egyszerűbb, hiszen számos foglalóoldal segíti a keresést (booking.com, hotelscombined.com, agoda.com, hotels.com, trivago.hu stb.), így hamar megtalálhatjuk azt a hotelt, amely leginkább megfelel igényeinknek, pénztárcánknak. Fontos, hogy ha a legjobb ár–érték arányt keressük, és naponta 40–50 eurót szánunk a szállásra, személyenként, éjszakánként, reggelivel, akkor általában a 4*-os kategóriát kell keresni, de sokszor ezen az áron már ötcsillagos hotelt is foglalhatunk. Figyeljünk arra is, hogy lehetőleg olyan ajánlatot válasszunk, ami rugalmas, lemondható, csak akkor foglalunk nem visszafizetős opciót (ezek olcsóbbak általában), ha teljesen biztosak vagyunk abban, hogy a megajándékozott el tud utazni az adott dátumokon. Ha mégis ilyet foglaltunk, és gond van, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot az oldallal, ahol a szállást foglaltuk, bizonyos esetekben – például ha egy másik dátumra foglalunk ugyanoda – engedékenyek, megoldják a helyzetet, de ez mindig az adott szálloda hozzáállásán múlik.

Fizetési tippek

Mivel a repülőjegyek, szállások foglalásához általában szükség van a bankkártyás fizetésre, ezért ha az interneten fizetünk, mindig legyünk körültekintőek. Csak olyan oldalon adjuk meg a bankkártyánk adatait, amelyben megbízunk, amely címe https-szel kezdődik, amely biztonságos. Csak otthoni számítógépen foglaljunk, lehetőleg vezetékes kapcsolattal, kerüljük a wifi t, a nyilvános wifi az internetes fizetésre senkinek sem ajánlott.

Repülős utazás a fa alatt

Szóval számos lehetőség van, hogy akár olcsón, egy utazással, utazási csomaggal lepjük meg szeretteinket. Az árak, ajánlatok böngészésére még van idő, de érdemes már most elkezdeni, hogy képben legyünk, hogy alapos keresés után végül lefoglaljuk a repülőjegyet, a szállást, majd ezeket kinyomtatva a fa alá tegyük. A meglepetés és az öröm garantált, és utána ez még sokáig kitart, hiszen nagyon jó dolog várni az utazás időpontját, hogy végre bekapcsolhassuk a repülőgép biztonsági övét, és induljon a várva várt kirándulás.