Petíciót indítottak a római Spanyol lépcső lezárásáért

Építészek, művészek és egyéb értelmiségiek egy csoportja petíciót indított a római Spanyol lépcső központi, fehér márvány részének lezárásáért. Az olasz főváros jelképének hónapokon át tartó felújítása és tisztítása nemrég fejeződött be, az aláírásgyűjtők a gyors amortizációtól védenék a lépcsőt.

A követelés szerint csak az oldallépcsőket lenne szabad megnyitni. Ezzel meg lehetne akadályozni, hogy a turisták és a városban lakók Francesco De Sancti 19. században épült emlékművén ücsörögjenek és szemeteljenek.

A petíció kezdeményezői Paolo Bulgari felhívását követik akciójukkal. A felújítást finanszírozó római üzletember azt javasolta, hogy legalább éjszakára zárják le a Spanyol lépcsőt.

"A Spanyol lépcső értékes műemlék, amelyet sokkal jobban kellene védeni. Nem szabad átengedni barbároknak, akik a lépcsőn esznek, isznak, dohányoznak és bepiszkítják azt. Örömmel költöttünk pénzt a felújításra, de ha nem teszünk intézkedéseket, a lépcső hamarosan olyan koszos lesz, mint felújítása előtt" - fogalmazott korábban a Bulgari luxusékszercég feje.

Bulgari javaslatát a Via Condotti bevásárlóutca luxusüzleteinek tulajdonosai is támogatják. Claudio Parisi Presicce, a római műemlékvédelmi hatóság vezetője szerint azonban "nem lehet rácsokkal védeni Róma műemlékeit, a lépcsőnek éjjel-nappal nyitottnak kell lennie".

Szerdán a római Santa Cecília Zenekar koncertjével ünneplik meg a lépcső restaurálásának befejezését. Antonio Pappano karmester vezetésével egyebek között Gioacchino Rossini A sevillai borbély című művében elhangzó áriákat és Mozart-darabokat adnak elő.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt lépcső olaszul a Trinitá dei Monti nevet viseli, de a külföldiek csak Spanyol lépcsőként emlegetik, mert a Spanyolország térről (Piazza di Spagna) indul, ahol valaha a vatikáni spanyol nagykövetség állt.

A monumentális lépcsősort, amely Róma egyik legelegánsabb közterét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal, legutóbb 20 éve újították fel. A mostani renoválás alkalmával alaposan megtisztították a 135 fokból álló lépcsőt, kitépték a résekből kinőtt gazt, kijavították a márvány hibáit, új világítást és kamerás megfigyelőrendszert szereltek fel.