Kártyával fizet? Erre figyeljen!

Az internetes foglalások elterjedésével ma már az otthon kényelméből szervezhetjük meg a városlátogatásokat, nyaralásokat, foglalhatunk repülőjegyet, szállást. Még számos oldal kínál átutalásos megoldást, de egyértelműen a kártyás fizetés a legjobb választás. Mire figyeljünk kártyás fizetésnél?

Csőd esetén

A kártyás fizetések egyik legfontosabb előnye, hogy ez esetben a kártyakibocsátó bank mindig felelősséget vállal, így ha valamilyen oknál fogva mégsem kapjuk meg a megrendelt szolgáltatást, akkor a pénzt teljes egészében visszakapjuk. Ilyennel találkozhatunk akkor, amikor egy utazási iroda vagy egy légitársaság csődbe megy. Ha utalással, készpénzzel fizetünk, akkor annyi, bukjuk az utazást és a repülőjegy (illetve a hozzá vásárolt egyéb szolgáltatások) árát. Ha kártyával vásároljuk a repülőjegyet, utazást, akkor viszont elég egy reklamációt írni a bankban, és rövid időn belül visszakapjuk a teljes összeget, mivel nem kaptuk meg, nem valósult meg a lefoglalt szolgáltatás. Ilyennel találkozhattunk például a Malév vagy a SkyEurope légitársaság csődjénél is.

Szállásfoglalás

Szállásfoglaláskor is a legjobb, ha kártyával fizetünk. Számos hotelfoglaló oldal nem is vonja le a pénzt foglaláskor, a fizetés csak a szálláshelyen történik. Mindig figyelni kell azonban arra, hogy csak megbízható oldalakon foglaljunk, biztonságos felületen. Ha használjuk a kártyát, akkor mindig mi magunk írjuk be a keresés, foglalás előtt az oldal címét (pl. trivago.hu, booking.com, kayak.com stb.), hogy még véletlenül se fussunk bele adathalászok hálójába (amelyek egy esetleges foglalás esetén megszerzik a kártyaadatokat, és ellopják a rajta található pénzt, hitelkeretet).

Repülőjegyfoglalás

Itt is az egyik legbiztonságosabb a kártyás fi zetés, igaz, ha valaki ebben nem bízik, akkor vásárolhat utalással, készpénzes befi zetéssel is (ezt csak abban az esetben tegye meg, ha neves légitársaságról van szó, lehetőleg közvetlenül a fuvarozó honlapján – pl. KLM, Air France, Lufthansa, Qatar Airways, British Airways, American Airlines stb.). A repülőjegyeknél viszont fontos fi gyelni arra is, hogy mindig az utas kártyájával foglaljunk, mert a check-innél kérhetik a foglaláskor használt kártyát. Sok olyan légitársaság is van, amely kifejezetten tiltja, hogy más kártyájával vegyük meg a repülőjegyet, erre csak akkor van lehetőség, ha a kártya tulajdonosa is az utasok között van (néha még feltétel az is, hogy egy foglalásban kell lenni az utasoknak a kártyatulajdonossal). Ha mégis más kártyáját használnánk, akkor foglalás előtt mindenképpen érdemes megnézni az adott cég üzletszabályzatát, vagy felhívni a légitársaság telefonos ügyfélszolgálatát. Ezek a szabályok ugyanis folyamatosan változhatnak, így erre nagyon kell figyelni, ugyanis előfordul, hogy hiába a meglévő jegy, ha nincs ott a fizetéskor használt kártya, akkor gyanús kártyatranzakció címén akár az utazást is megtagadhatja a légitársaság.