Így netezhetünk olcsón a nyaraláson

A nyaralás alatt ma már a legtöbb utas elengedhetetlennek tartja, hogy legyen folyamatos internetkapcsolata. Ez lehet egy ingyenes wifi a szállodában, helyi kávézókban, de a legjobb megoldás, ha az internetcsatlakozás a mobiltelefonunkon van, hiszen így akkor és ott tudunk netezi, ahol csak szeretnénk.

A előző cikkünkben a hazai szolgáltatók roaming-adatcsomagjait mutattuk be, ezek elsősorban akkor tűnnek jó választásnak, ha az internetre csak elvétve nézünk fel, pár képet szeretnénk csak posztolni a közösségi oldalra, szeretnénk megnézni az e-mailjeinket és használnánk a csevegőappokat. Erre kb. 500 megabájtnyi internet megfelelőnek bizonyulhat.

Ha azonban ennél többet szeretnénk, akkor a legjobb megoldás, ha egy helyi szolgáltató adatcsomagját választjuk. Ezek általában lényegesen nagyobb adatkeretet biztosítanak, így kényelmesen tudunk internetezni, akár dolgozni is, ha szükség van rá, de a csevegőalkalmazásokat is használhatjuk telefonálásra is, így a nyaralás idejére a telefonszámla lényegesen olcsóbb lesz, akár 5-15 euróból is kihozhatjuk úgy, hogy nem kell korlátozni magunkat, szabadon internetezhetünk, telefonálhatunk stb.

Kártyafüggetlen telefon

Ha ezt a megoldást választjuk, akkor fontos, hogy vigyünk magunkkal egy kártyafüggetlen telefont. Ideális, ha az otthoni készülék mellett van egy ilyen okostelefonunk, hiszen így működik az otthoni számunk, de internetezhetünk is. Ha nincs még egy telefon, akkor használhatjuk a fő készüléket is (vagy az otthoni kártyát áthelyezhetjük egy régebbi telefonba), de ekkor számolni kell azzal, hogy nem leszünk elérhetőek, nem tudnak bennünket felhívni (erre megoldás lehet, ha időnként kicseréljük a SIM-kártyát, hogy ellenőrizzük, volt-e hívás, jött-e SMS). Fontos tudni, hogy a hazai szolgáltatók már csak kártyafüggetlen készülékeket árusítanak, akkor is, ha akciós kínálatban vesszük, tehát ezek működni fognak külföldi kártyával is. Indulás előtt azért ellenőrizzük, egy másik szolgáltató kártyájával, hogy ne a helyszínen derüljön ki, mégse kártyafüggetlen a telefon.

Hot spot a telefonban

A külföldi adatkártya előnye, hogy ha okostelefonba tesszük, akkor a rajta lévő internetes csatlakozást megoszthatjuk (ilyen esetben azonban számolni kell azzal, hogy kicsit csökkenhet a sebesség). Ha két telefonunk van, az egyik a hazai, a másik, amiben van a külföldi SIM-kártya, akkor szinte ugyanúgy működik a telefonunk, mint odahaza, azzal, hogy a netes csatlakozást a másik készülék wifi-hotspotja segítségével érjük el. De így csatlakozhatunk a netre a laptopon és a táblagépen is.

Adatfigyelés

Ha ilyen megoldást választunk, akkor célszerű folyamatosan figyelni az adatkertet, hogy lássuk, mennyi marad a csomagból. Átlagos internetezéshez általában elegendő a 2–3 gigabájtnyi keret, ha ennél többre van szükségünk, akkor érdemes nagyobb csomagot venni. A legtöbb szolgáltató lehetőséget biztosít az utólagos feltöltésre is, azaz ha elszámoltuk magunkat, és még több adatra van szükség, akkor online vagy a boltban tudunk vásárolni plusz adatcsomagot, ezek már olcsóbbak sokszor, mint a kezdőkeret. Érdemes a telefonban kikapcsolni az automatikus frissítések opciót, mivel sok készülék ezt a háttérben végzi, így hamar elfogyhat az atadkeretünk. Ha még nincs ilyen a telefonban, akkor indulás előtt telepítsünk egy adatfigyelő appot (Data Manager) az alkalmazásboltból, majd ebben állítsuk be a keretet, és a felhasználási időt (amíg az adott országban vagyunk), és az app mutatni fogja, előreláthatólag mennyi adatkeretre lesz szükség.

Vigyázat, csalók!

Európában nem jellemző, de néhány népszerű nyaralóhelyen sok helyen ki van írva, hogy SIM-card, de ott nem érdemes ilyen kártyát venni, mert lényegesen drágábban adják, mint a márkaboltokban. Előfordul olyan is, hogy amit egy szolgáltató boltjában 10 euróért árulnak, ők 35–50 eurót is elkérnek érte. Ezért legyünk résen, és ha lehet, csak a mobilszolgáltatók márkaboltjában vegyük meg a helyi adatkártyát, kerüljük a helyi maffiákat. Sokszor a repülőtér érkezési csarnokában is árulnak ilyen kártyákat, itt gyakran márkaboltok vannak, de előfordulhat, hogy ott is a helyi maffia üzemelteti a boltot, természetesen felárral. Ha 10–15 eurónál lényegesen drágább egy ilyen kártya, akkor legyünk gyanakvóak, át akarnak verni.

Csomagok

A legtöbb országban 10 euró körüli áron kaphatunk 3 gigányi internetet (lásd a táblázatunkat), vannak azonban olcsóbb és drágább országok is. Például Tunéziában egy 2,25 GB-s csomag csak alig több mint 4 euró, de Lengyelországban 6 gigát adnak 7 euróért, ugyanakkor Görögországban már 18 euró egy adatkártya, 3 giga nettel. A SIM-kártya általában ingyenes, néhol kérnek érte pénzt, általában ez egy-két eurónak megfelelő helyi valuta. Kivételt képez Törökország, ahol ugyan az adatcsomag olcsó, de van egy turistaadó is a kártyára, az 35 euró (!), ami nagyon drága, így ott nem érdemes ezt a megoldást választani.

Letölthető fájlok: