Hangulatos luxus Dohában

Mennyibe kerül ez a sál? – teszem fel a kérdést a Souq Waqif piacon a helyi árusnak, aki azonnal rávágja, 100 rial. Húszat adok érte, válaszolom, mire azonnal újabb árral, ezúttal 80 riálos „last price”-szal, azaz végső árral kontráz az eladó. Egy kis árháború, majd harminc riálban egyezünk meg.

Töreki György

 

Mint minden arab országban, itt is kötelező ez a szórakoztató alkudozás, de mint a fenti példa is mutatja, megéri. Katar fővárosában, Dohában jártunk.

Katar 1973-ban vált független állammá, akkor szinte csak kis viskók álltak a félszigeten. Ma pedig az egyik leggyorsabban fejlődő gazdag államban találja magát, aki ellátogat ide. Igaz, a nagy hőségre fel kell készülni, ősszel is 30–40 fok van napközben, a 90 százalékost is elérő páratartalomról nem is beszélve. Persze, a légkondicionálás mindenhol megoldott. Bár van tömegközlekedés is, de a legolcsóbb és legkényelmesebb megoldás a taxi – és ez számunkra rendkívül olcsó is. Pár eurónak megfelelő helyi pénzért szinte mindenhova eljutunk. Arab országról lévén szó, az alkohol tilos, így a turistáknak is csak egy megoldás marad – taxiba ülni, és elmenni olyan szállodába, ahol alkoholt is árulnak. Az ilyen bárok – amelyeket gyakran viccesen könyvtárnak neveznek el – a hotel legfelső szintjén vannak, páratlan kilátással a folyamatosan épülő városra.

A reggeli után irány a város egyik gyöngyszeme, a Pearl városrész. Ez a luxusnegyed madártávlatból pontosan úgy néz ki, mint amire a neve is utal – egy gyöngyszemre. Nincs olyan luxusmárka, amit itt ne találnánk meg, ennyi luxusautót egy helyen szinte sosem látni. Az öbölben található jachtokról nem is beszélve. Talán ha tovább időzünk itt, akkor világsztárokkal is találkozhatunk – hiszen ez körükben is rendkívül népszerű hely.

Aki Katarban jár, annak szinte kötelező ellátogatni a különleges kincseket bemutató Iszlám Művészeti Múzeumba. Már maga a tengerparton lévő épület is egy látványosság, a benne található kiállított kincsek pedig szinte mindenkit lenyűgöznek. Később pedig érdemes meghallgatni egy koncertet a Katara Cultural village kulturális központ különleges szabadtéri színpadán.

A kulturális élmény után irány a város felhőkarcolókkal teli üzleti negyede, itt az épületeken kívül luxusszállodák, óriási bevásárlóközpontok várják a turistákat. S ha már bevásárlás, akkor erre érdemes több időt szakítani – itt ugyanis a legtöbb dolgot a hazainál lényegesen olcsóbban szerezhetünk be.

Az esti program pedig nem is lehet más, mint a Souq Waqif– egy hangulatos, labirintusokkal, szűk utcákkal színesített, bárokkal, éttermekkel teli hagyományos piac. Itt érdemes beszerezni az ajándékokat is, igaz, az alkudozás itt is kötelező. A vízipipa szerelmesei sem fognak csalódni, szinte mindenhol csatlakozhatnak a helyiekhez, hogy egy finom török kávé vagy tea mellett elszívjanak egy finom almás pipát.

Modern rendelő, orvosok mindenütt, a nővérek a leletekkel szaladgálnak, a váróteremben a betegek a hozzátartozókkal, az üvegfal mögött pedig műtenek. Ez akár egy modern kórház is lehetne, de nem az. Ez itt a sólyomkórház. Itt ugyanis szentként tisztelik ezeket a madarakat, ezért építenek nekik irigylésre méltó kórházat is.

A másnapi reggeli után egy terepjáróba ülünk, és irány a sivatag. Egy kihagyhatatlan sivatagi szafaritúra a homokdűnéken. A sofőr láthatóan élvezi, hogy utasai sokszor ki sem mernek nézni, amikor az autóval oldalazva csúszunk le a magas dűnékről. Lentről nézve is félelmetes a látvány, nem még az autóban ülve. De megérte, felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk. Az adrenalin-túra után megkóstoljuk a helyi ízeket – stílusosan egy helyi, beduin-szerű sátorban.

A sok-sok élmény után pedig nem marad más hátra, mint a hazautazás. De itt ez is egy külön élmény, hiszen közben egy újdonságot is megnézhetünk, ez pedig a katari főváros új nemzetközi repülőtere. A Hamad International Airport nemzetközi légikikötő több, mint egy évvel ezelőtt, 2014. április végén nyitotta meg kapuit, a Qatar Airways pedig csaknem egy hónappal később, május 27-én költözött át. A repülőtér igazi építészeti látványosság, az egyik érdekessége, hogy a kifutópályák olyan helyen épültek, ahol előtte tenger volt. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy készen van, de folyamatosan bővítik, hogy a 2022-es foci vébére elérje kapacitásának maximumát, évi 50 millió utast.

„Kérem a beszállókártyáját” – mondja a recepción ülő hölgy, majd rápillant, és már mutatja is az irányt, hogyan jutunk el a Premium Terminal üzleti váróba. Mit váró, egy külön terminál nagyságú részbe jutunk – számos európai repülőtér kisebb annál, mint itt a Qatar Airways business várója. Középen egy óriási szökőkút, medencével teszi még látványosabbá a termet. Az asztalok szinte roskadoznak a finomabbnál finomabb reggeli falatoktól (mindig a napszaknak megfelelő meleg ételekkel várják a légitársaság business osztályon utazó utasait). Tojásrántotta, friss zsömlék, gyümölcsök, croassaint, joghurtok, palacsinta, gorfi, frissen facsart narancslé – hogy csak néhányat említsünk. Számos bár, szendvicsező, étterem teszi még változatosabbá a kínálatot. Az étkezés után pedig pihenőhelységek, külön csendes helységek (ezek gyakorlatilag egy tévével ellátott mini nappalik), dolgozó szobák (ingyenes internet az egész váróban van, de számítógépek, tabletek is vannak egyes a váró „relax” részein), tárgyalók, konferenciatermek várják az utasokat. Aki pedig egy zuhanyzásra vágyik, az a legmodernebb fürdőszobák közül választhat – törölközőt, tisztálkodási eszközöket sem kell vinni, azt a helyszínen ad a Qatar Airways munkatársa. Ilyen körülmények között szinte elszomorodik az utas, amikor a számos kijelző egyikén a járata mellett megpillantja a boarding, azaz a beszállítás feliratot. Menni kell, itt kell hagyni az ötcsillagos légitársaság luxus kényeztetését.

Katar az utóbbi években rendkívüli fejlődésen ment keresztül, a főváros pedig szinte évente hihetetlen változásokon megy keresztül. Ám mindezek ellenére nem veszti el varázsát, hogy egy barátságos, ám az egyik legmodernebb várossá fejlődjön – rongyrázás nélkül. Egy olyan várossá, amely képes annyira elvarázsolni a turistát, hogy az visszavágyjon Katarba és Dohába.