Városlátogatás szervezünk - tippek, trükkök

Ősszel több olyan hétvége is van, amelyet egy napnyi szabadsággal könnyen hosszú hétvégévé tudunk tenni, így ideális alkalmat kínál arra, hogy ellátogassunk egy közeli európai vagy akár egy távolabbi városba, népszerű célállomásra. Ehhez választhatunk utazási irodát is, de mi most megmutatjuk azt, hogyan szervezzünk egyénileg városlátogatást.

Fotolia.com
Hasznos oldalak

Ősszel több olyan hétvége is van, amelyet egy napnyi szabadsággal könnyen hosszú hétvégévé tudunk tenni, így ideális alkalmat kínál arra, hogy ellátogassunk egy közeli európai vagy akár egy távolabbi városba, népszerű célállomásra. Ehhez választhatunk utazási irodát is, de mi most megmutatjuk azt, hogyan szervezzünk egyénileg városlátogatást.

Ha megfogadja tanácsainkat, akkor nemcsak remek utazást szervezhet, de még pénzt is megtakarít, hiszen tippjeinkkel megmutatjuk azt is, hogyan találjunk rá a legolcsóbb árakra, és mik azok a buktatók, amelyek indokolatlanul megdrágíthatják az utazást.

 

Választás előtt

Mielőtt eldöntjük, hogy hova és mikor utazzunk, érdemes megfontolni néhány tanácsot. Az első, hogy kiválasztjuk a dátumot. Ha olcsóbb nyaralást keresünk, akkor mindenképpen megéri rugalmasnak lenni, legalább +/- 1 nappal, hiszen vannak napok, amikor drágábbak a repülőjegyek, szállások. Ha drága a csütörtöki jegy, akkor nézzük meg, szerda esti indulással nincs-e olcsóbb opció. Ugyanez igaz a visszaútra, lehet, hogy a vasárnapi járatok tele vannak, ezért hétfőre találunk csak olcsó jegyeket. A szállásnál nem ennyire fontos a rugalmasság, hiszen minden városban sok száz hotel várja a turistákat, valamelyikben biztosan lesz kedvező ajánlat.

Szintén fontos, hogy választás előtt meghatározzunk egy költségvetést, hogy körülbelül mennyit szánunk az egész útra, repülőjeggyel, szállással, egyéb költségekkel, zsebpénzzel. Ha valamelyik tételnél sikerül spórolni, akkor azt hozzáadhatjuk a másikhoz, vagyis ha nagyon olcsó repülőjegyet találunk, akkor a szállás lehet kicsit drágább, cserébe jobb minőségű.

Ha megvan a dátum, akkor még ne foglaljunk. Keressünk rá az adott város programjaira, eseménynaptárára, nehogy belefussunk abba a hibába, hogy már lefoglaljuk a repülőjegyet, és akkor döbbenünk rá, hogy az adott városban valamilyen nagy konferencia van, vagy éppen valamilyen sportesemény. Hogy egy példával is illusztráljuk: ha Barcelona a cél, akkor kerülni kell az olyan időpontokat, amikor nagy konferenciák vannak a városban. Egy négycsillagos Novotel hotelben például novemberben egy éjszaka 80 euró reggelivel. Ugyanez a hotel egy éjszakára az MWC konferencia idején 970 euróba kerül! Abban az időpontban egy kétcsillagos hotel is elkér egy éjszakáért 300–500 eurót. Ha ilyen dátumot néztünk volna ki, de kiderül, hogy akkor valamilyen esemény van a városban, akkor érdemes egy-két héttel előbbre, későbbre tenni az utazás időpontját.

 

Repülőjegyfoglalás

Ha megvan a kiválasztott dátum, és megbizonyosodtunk róla, hogy nincs semmilyen extra esemény a városban, kezdődhet a foglalás. Első lépésben mindenképpen a repülőjegyet kell lefoglalni. Erre számos lehetőség van, a skyscanner.com vagy a kayak.com a legjobb oldal, itt mátrixban is láthatjuk, mikor mennyibe kerül a legolcsóbb jegy. Állítsuk be a dátumnál a +/- 3 napot, és akkor pontosan látni fogjuk, mikor éri meg utazni, mikorra vannak a legolcsóbb repülőjegyek. Ha olcsón jegyet keresünk, nézzük meg a pozsonyi/bécsi/budapesti indulásokat is, sokszor nagyon nagy különbségek vannak, így érdemes arról a repülőtérről indulni, amely a legolcsóbb árakat kínálja a kiszemelt időszakra. Foglalásnál mindenképpen a végösszeget hasonlítsuk össze, a fapadosoknál számolni kell azzal, hogy az árban csak kézipoggyász van, a feladható csomagért külön kell fizetni, és azt is vegyük számításba, hogy a fapadosok a távolabbi repülőtereken szállnak le, így a városba bejutás ára még növeli az utazás árát.

Ha aszerint választunk célállomást, hogy hova van akciós repülőjegy, akkor érdemes felkeresni a pelikan.hu vagy a pelikan.sk oldalt, ahol az akciós repülőjegyek menüpontban megtalálható az összes célállomás, ahova olcsó repülőjegyeket tudunk foglalni, a városra kattintva pedig megjelenik egy naptár, amelyben pontosan látjuk, mikor, milyen napkombinációkra érhető el a kedvezményes repülőjegy.

 

Szállás

Ha megvan a repülőjegy, következhet a szállásfoglalás. Egy korábbi cikkünkben már részletesen foglalkoztunk a szállásfoglalás rejtelmeivel (Új Szó, Utazás extra melléklet, 2017. május 25.), érdemes ezt is átolvasni előtte.

Az első, amit mindenképpen érdemes meghatározni, a költségkeret. Mennyit szánunk a hotelre személyenként és éjszakánként. Az ideális keret 30–50 euró, ebből az árból már nagyon jó minőségű hotelszobát foglalhatunk a városközpontban, de mindenképpen a metró közelében. Ha lehet, akkor olyan ajánlatot fogadjon el, amely már tartalmazza az ingyenes reggelit is, mert sokkal jobb úgy elindulni a városnézésre, hogy már reggel jóllaktunk, nem kell azzal vesződni, hogy reggelizőhelyet keressünk a városban.

Szállásfoglalásra a legjobb oldalak a booking.com, a hotels.com, vagy az olyan ár-összehasonlító oldalak, mint a trivago.hu vagy a hotelscombined.com. Ha találunk egy olcsó hotelt, akkor mindenképpen nézzük meg ez utóbbi kettőn, hogy más oldalon ugyanaz a szállás, ugyanabban az időpontban nem olcsóbb-e valamelyik más foglalóoldalon. Néha nagyon nagy különbségek is lehetnek, előfordulhat, hogy a szállást az első árnál 50–60 százalékkal is olcsóbban tudjuk lefoglalni.

Amikor elkezdjük a keresést, ne állítsunk be semmilyen szűrőt a csillagok alapján. Ugyanis nagyon gyakori eset, hogy egy háromcsillagos hotel drágább, mint egy négycsillagos, sőt olyan is előfordul, hogy egy ötcsillagos hotel olyan akciós árat kínál, amely kedvezőbb egy háromcsillagos ajánlatnál is.

Érdemes még feliratkozni az egyes szállodaláncok törzsutasprogramjába (egy sima regisztráció az egész), mivel ezek sokszor kínálnak zárt, csak a törzsutasoknak szóló kedvezményeket. Például az accorhotels.com oldal mindig 10 százalékos kedvezményt kínál a törzsutasoknak az elérhető legolcsóbb árból. A programok további előnye, hogy a foglalások után pontokat gyűjtünk, amelyeket később további kedvezményre tudunk felhasználni.

Figyeljünk a minőségre is! Csak olyan szállást foglaljunk, amely az utasok értékelése alapján kiállta a próbát. Azaz a booking.com oldalon a pontszáma megközelítse, de inkább haladja meg a 8 pontot, de nézzük meg azt is, hogy az adott város szállodáinak rangsorában hányadik helyen áll a tripadvisor.com oldalon. Ott fussuk át az értékeléseket, az utasok által feltöltött képeket is.

Ha megtaláltuk a megfelelő szállást, és már biztosak vagyunk az utazásban, jöhet a foglalás. A nem lemondható szállások általában olcsóbbak, mint azok, amelyeket törölni lehet, így ha van repülőjegyünk, és minden szempontból megfelel a választás, akkor érdemes így foglalni, hiszen ez a legkedvezőbb megoldás. Ha abban bízunk, hogy lesz még ennél olcsóbb, vagy jobb hotel, akkor foglaljunk lemondható opciót, majd az indulás előtt két-három héttel újra böngésszük át az ajánlatokat. Ha nincs jobb, akkor marad a már lefoglalt hotel, ha jobbat találunk, akkor pedig az elsőt töröljük, és átfoglalunk a kedvezőbb ajánlatra. Minden foglalásnál alaposan olvassuk el, mit tartalmaz az ár, vannak-e extra költségek (pl. adók, internet stb.), és milyen feltételek vonatkoznak a lemondásra.

Ha nagyon drága a szállás a városban, és már van repülőjegyünk, érdemes még megnézni a repülőtérhez közeli hoteleket is, sokszor ezekben nagyon kedvező áron tudunk megszállni, ám ez csak akkor jó megoldás, ha könnyen megközelíthető a város, és ennek nincsenek extra költségei (a legtöbb repülőtéri hotel ingyenes transzferjáratot biztosít a repülőtér és a legközelebbi vasút/metróállomás között.

 

Indulás előtt

Ha már megvan a repülőjegy, a szállás, akkor nincs más hátra, mint beszerezni az útleírásokat, terveket készíteni a programra, megnézni a tömegközlekedési ajánlatokat (általában minden városban vannak turistajegyek, 2/3/5/7 napra), információkat arról, hogyan lehet bejutni a repülőtérről a városba/szállodába, néhány múzeum pontos nyitva tartását stb.

A legnagyobb látványosságok – például a római Colosseum, a firenzei Accademia (ahol a Dávid-szobor látható) vagy a velencei Doge-palota – esetében érdemes interneten előre megvenni a belépőt. Így ugyan talán egy picivel (2-3 euró) drágább lesz a jegy, de akár többórányi sorbanállást is megspórolhatunk magunknak. Ha szeretünk múzeumokat járni, feltétlenül keressünk rá az egyes városok „city card” lehetőségeire is – ezek általában ingyenes tömegközlekedést és ingyenes vagy kedvezményes árú múzeumi belépőket kínálnak. Firenzében a 72 órás „városi kártya” 72 euróba kerül, de ha külön-külön fizettünk volna minden múzeumért, amelyet meglátogattunk, akkor jóval 120 euró feletti összeget kellett volna kiperkálnunk.

Ezután már csak izgalommal kell várnunk a felszállás előtti üdvözlést: „Kedves utasaink, itt a kapitány beszél. Üdvözöljük önöket járatunkon…”